Acasă » Interes general » Fechet: România este țara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor

Fechet: România este țara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor

11 octombrie 2023
Interes general
energynomics

România are nevoie de măsuri care să sprijine modul concret în care este implementată o strategie, prin măsuri sancționatoare, acolo unde există o neconformitate, sau prin orice alt tip de măsuri, astfel încât „să reuşim să împingem din spate, toată economia”, a declarat miercuri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferință despre economia circulară.

„Strategia în sine nu este suficientă. România la capitolul strategii, fie că discutăm de strategia de adaptare, de schimbări climatice, planuri de acțiune, cred că suntem țara cu cele mai multe strategii pe cap de locuitor – şi marea problemă în legătură cu toate aceste documente este că nu există „follow up”. (…) Toată lumea, teoretic, după ce citeşte documentul ştie ce are de făcut, însă cred că marea problemă este legată de modul în care ne asigurăm că acea strategie este pusă în aplicare. Cred că aceasta este principala provocare, că ține de Ministerul Mediului, că ține de alte ministere, cred că marea artă este aceea de a veni cu o legislație subsecventă care, prin măsuri care să sprijine modul concret în care implementăm strategia, prin măsuri sancționatoare, acolo unde există o neconformitate sau prin orice alt tip de măsuri – să reuşim să împingem din spate toată economia, fie că discutăm despre sectorul public, fie că discutăm despre sectorul privat şi fie încurajându-i, fie penalizându-i, să ne asigurăm că de la an la an ne uităm pe hârtie şi avem nişte cifre concrete”, a menționat Mircea Fechet, citat de Agerpres.

El a afirmat că, în unele situații, lipsesc lucruri concrete care să facă tranziția de la teorie, adică de la legislație, la practică.

„Dacă discutăm despre repararea echipamentelor electrice şi electronice, ne tot chinuim. Acum vreo 4 ani am încercat să scriu un ordin de ministru care să reglementeze acest proces. Am fost şi în câteva astfel de facilități de mini-laboratoare de reparație, după care ne-am împotmolit cu ordinul de ministru. Cred că suntem singura țară din lume care reglementează repararea şi reutilizarea echipamentelor electrice şi electronice, dar în continuare ne lipsesc lucruri concrete care să facă tranziția de la teorie, adică de la legislație, la practică, pentru că ne aflăm exact în aceeaşi situație de acum 5 ani, de acum 7 ani, în care echipamentele zac, unele dintre ele foarte bune spre a fi refolosite, prin tot felul de hale industriale şi alte astfel de fabrici de reciclare, multe ajung tocate, multe ajung valorificate, dar foarte puține ajung să fie reintroduse în economie”, a mai spus ministrul.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *