Acasă » Electricitate » Distribuţie » Fermierii vor putea cumpăra energie mai ieftină de la Hidroelectrica pentru irigații

Fermierii vor putea cumpăra energie mai ieftină de la Hidroelectrica pentru irigații

9 august 2013
Distribuţie
energynomics

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va putea cumpăra de pe bursă energie la preț de furnizor după ce a primit acreditarea în august. Conform Ministrului Agriculturii, acest lucru va duce la o scădere cu până la 30% a preţului apei pentru irigaţii. “Acest lucru înseamnă că, începând cu data de 2 august, preţurile finale care vor fi plătite pentru apa de irigaţii de către fermieri vor scădea cu procente care pot ajunge la 30%. Suprafeţele irigate în acest an nu sunt foarte mari, nu sunt mulţumitoare, dar sunt duble faţă de solicitările pe care le-am primit în anii trecuţi”, a declarat ministrul Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Suprafața contractată pentru irigații în 2013 este de 403.000 de hectare, în timp ce în 2012 au fost contractate doar 170.000 de hectare. Calculele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că prețul energiei electrice ar urma să scadă de la un nivel mediu în iulie de 627 lei/MWh la 471 lei/MWh. Dacă ținem cont că în acest an consumul de energie pentru irigații a fost până acum de circa 343 MW/h, suma totală economisită prin cumpărarea de electricitate de la bursă se ridică la 43,5 milioane lei (10 milioane euro).

Secretarul de Stat în MADR Daniel Botănoiu explica în iunie că energia electrică achiziționată mai ieftin de pe bursă va fi revândută fermierilor și asociațiilor de udători, cu impact asupra scăderii costurilor acestora. „Dacă devenim furnizori putem cumpăra energie de la Hidroelectrica, la prețuri mult mai mici, și atunci și costurile pe care le va plăti fermierul când va iriga vor fi mai mici decât în momentul de față. În aceste condiții, putem să cumpărăm cu contract pentru a asigura măcar jumătate din energie, iar restul îl putem lua de pe OPCOM și să cumpărăm seara cu operatorii pe care îi am la nivelul ANIF, pe anumite intervale orare, când energia este mai ieftină”, declara Daniel Butănoiu.

ANIF și asociațiile de udători au acuzat în permanență costurile mari ale energiei electrice necesare pentru irigații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *