Fertilizer Industrial Services Ltd intenționează să repornească producția de îngrășăminte în România folosind gazele din proiectul Neptun Deep. În plus, compania se află în negocieri directe cu un potențial cumpărător interesat să investească pentru a reporni producția de îngrășăminte și pentru a produce amoniac albastru în țară, precum și amoniac verde în viitor, folosind energie electrică de la panouri solare, potrivit lui Dan Cojocaru, director al Fertilizer Industrial Services Ltd.
„Credem că România are un mare potențial de a dezvolta proiecte de amoniac albastru în viitor. Mai multe fabrici de îngrășăminte sunt în prezent în conservare și disponibile pentru vânzare, inclusiv una în partea de sud a României. Suntem în negocieri directe cu un potențial cumpărător care dorește să investească în repornirea producției de îngrășăminte și în producerea atât a amoniacului albastru, cât și a celui verde, folosind energia electrică provenită de la panouri solare”, a declarat el, la conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României”, organizată de Energynomics la Londra.
El a menționat, de asemenea, studiul Getica, care a cartografiat rezervoarele subterane de gaze naturale epuizate. România extrage petrol de la mijlocul secolului al XVIII-lea, ceea ce a condus la numeroase rezervoare epuizate care sunt ușor disponibile pentru injectarea CO₂. Viziunea companiei este de a relansa producția de îngrășăminte în România folosind gazele din proiectul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, combinate cu o instalație de producție a amoniacului albastru. Acest lucru ar putea oferi un avantaj strategic pentru România, poziționând-o ca furnizor-cheie pentru piața europeană, unde actori importanți precum Uniper caută să importe din SUA. În ultimii cinci ani, compania a primit din ce în ce mai multe solicitări din partea companiilor energetice cu privire la amoniacul albastru.
„Observăm o tendință în creștere în ceea ce privește producția de amoniac albastru. Pentru a-l defini pe scurt, amoniacul albastru este amoniacul convențional derivat din gaze naturale, unde CO₂ este capturat și stocat în depozite subterane. Se anticipează că amoniacul albastru va deveni noul combustibil pentru industria maritimă”, a explicat Cojocaru.
În prezent, producția mondială de amoniac se ridică la aproximativ 184 de milioane de tone. Dacă amoniacul albastru devine un vector energetic pentru industria navală, producția s-ar putea tripla. În plus, se așteaptă ca amoniacul albastru să fie utilizat în centralele electrice, în special pe măsură ce Japonia și Coreea de Sud explorează această opțiune, precum și pentru transportul hidrogenului pe piața europeană. În prezent, majoritatea proiectelor privind amoniacul albastru sunt concentrate în Golful Mexic, datorită disponibilității rezervoarelor subterane depletate de gaze naturale.
Fertilizer Industrial Services Ltd operează, de asemenea, singura platformă de formare dedicată industriei îngrășămintelor, numită Fertilizer Academy. Prin această inițiativă, compania își propune să formeze noi operatori în producția de îngrășăminte, amoniac, uree și amoniac albastru, oferindu-le competențele necesare pentru a opera asemenea instalații.
Conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor AJ Brand, Elektra Renewable Support, Adrem Asset Management, Enexus, Nofar Energy, Parapet, Wiren.