Acasă » Electricitate » Filip Radu, Silmaril Storage: Bateriile oferă o recuperare foarte rapidă a investiției

Filip Radu, Silmaril Storage: Bateriile oferă o recuperare foarte rapidă a investiției

26 martie 2025
Electricitate
energynomics

Perioada de recuperare a investiției pentru baterii este cea mai scurtă dintre toate clasele de active de infrastructură, cu un maxim de cinci ani. Acest lucru o face o oportunitate excelentă pentru investitori în această perioadă, a declarat Filip Radu, co-fondator Silmaril Storage, la conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României”, organizată de Energynomics la Londra.

 

 

„Prețurile de echilibrare și prețurile spot extrem de ridicate – și uneori chiar prețuri negative – sunt indicatori clari ai unui deficit de stocare. Din punctul de vedere al finanțării, acest lucru are ca rezultat prețuri extrem de atractive pentru toate tipurile de venituri, inclusiv unele dintre cele mai mari spread-uri pe piața pentru ziua următoare și piața de echilibrare. Aceste condiții sunt incredibil de favorabile. Pentru cei care încă ezită sau sunt sceptici cu privire la potențialul investițional al bateriilor, aș spune că, dacă investiți astăzi, vă veți recupera banii rapid, iar tot ceea ce urmează după aceea este, în esență, profit pur”, a adăugat el.

Investiția în baterii prezintă provocări, dar pentru cei încrezători în viitorul energiei regenerabile, în special în energia fotovoltaică (PV) și eoliană, importanța stocării și a flexibilității este incontestabilă. Pe măsură ce piața de stocare continuă să se dezvolte, nevoia de flexibilitate sporită nu va face decât să crească. Se așteaptă ca autoritățile de reglementare, guvernele, operatorii de sisteme de transport (TSO) și operatorii de sisteme de distribuție (DSO) să pună un accent mai mare pe flexibilitate, în special pe stocare, și să lucreze la dezvoltarea de servicii de sistem specializate.

Potențialul de flexibilitate al pieței românești este promițător, iar investiții substanțiale sunt deja realizate în acest domeniu. Potrivit lui Radu, nu există niciun motiv pentru care România să nu poată imita succesul Marii Britanii și al altor piețe avansate în sectorul stocării, poziționându-se ca un jucător cheie în tranziția energetică.

„Nu trebuie să credeți în ele; trebuie doar să vă uitați în jur – stocarea este aici pe termen lung și va continua să genereze profit. Nu se poate prezice cu exactitate cum se vor desfășura lucrurile peste 10 ani, dar faptul rămâne că avem nevoie de stocare și, din acest motiv, aceasta va fi remunerată”, a concluzionat el.

Conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor AJ Brand, Elektra Renewable Support, Adrem Asset Management, Enexus, Nofar Energy, Parapet, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *