Grupul Băncii Europene de Investiții, compus din Banca Europeană de Investiții (BEI) și filiala sa, Fondul European de Investiții (FEI), a acordat împrumuturi noi, garanții și investiții de capital în valoare de aproape 1,9 miliarde euro în România în 2017. Mai mult de 1,3 miliarde euro au venit din partea BEI sub formă de împrumuturi, iar 551 de milioane euro au provenit de la FEI, sub formă de garanții și investiții de capital în întreprinderi mici, pentru a susține creșterea acestora.
Sprijinul Grupului BEI pentru România reprezintă, prin urmare, circa 1,04% din PIB-ul țării, plasând România pe locul 5 între statele membre ale UE din acest punct de vedere și peste media UE de 0,46%. Grupul a finalizat patru operațiuni în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), care face parte din Planul de investiții pentru Europa.
În 2017, BEI a sărbătorit a 25-a aniversare a primei sale operațiuni de creditare din România. În această perioadă, BEI a sprijinit 126 de proiecte în România, iar filiala acesteia, Fondul European de Investiții (FEI), 56 de operațiuni. Volumul total cumulat al împrumuturilor acordate de BEI depășește 13 miliarde euro de la începutul activităților băncii din România în 1992.
Potrivit vicepreședintelui Andrew McDowell, „sprijinul Grupului BEI în România a crescut substanțial în ultimii ani. Activitățile noastre, care în 2017 au atins cele mai înalte niveluri din anul 2009, sunt bine echilibrate și deservesc atât investițiile din sectorul public, cât și clienții firme private. Pentru a reduce deficitul de investiții din România, utilizăm cu succes facilități de finanțare inovatoare în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Ne vom menține sprijinul pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă în România și vom continua să combinăm împrumuturile BEI cu granturi UE, răspunzând cât mai bine nevoilor economiei României și ale cetățenilor acesteia.”
„În calitate de ministru al finanțelor, precum și de Guvernator pentru România la BEI, aș dori ca România să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor și modalităților de finanțare pe care Banca le pune la dispoziție statelor membre, cu accent pe cele care pot ajuta la creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene nerambursabile. Urmărim cu interes evoluțiile consultărilor la nivelul UE privind rolul BEI în următorul cadru financiar multianual (CFM post 2020), în asigurarea unei arhitecturi echilibrate a bugetului UE pe domenii și instrumente diverse, pentru implementarea obiectivelor UE după anul 2020, atât în cadrul, cât și în exteriorul UE. Ne bazăm pe parteneriatul nostru solid în pregătirea preluării și în exercitarea președinției Consiliului UE anul viitor, pentru asigurarea unui dialog inter-instituțional eficient și a unei bune comunicări cu toți cei interesați, în vederea stabilirii arhitecturii CFM post 2020”, a declarat Ministrul Finanțelor Publice din România, Eugen Teodorovici.
Finanțarea în cadrul Planului de investiții pentru Europa
Au fost finalizate patru operațiuni în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), care face parte din Planul de investiții pentru Europa („Planul Juncker”) și permite BEI să finanțeze proiecte care nu atrag cu ușurință fonduri, dat fiind caracterul lor mai riscant. Concret, BEI a semnat următoarele acorduri de împrumut:
- 15 milioane euro către furnizorul privat de servicii de sănătate Regina Maria, susținând modernizarea și extinderea rețelei acestuia de unități din afara capitalei. Proiectul vizează în special acordarea de îngrijire medicală în ambulatoriu, în cadrul eforturilor depuse de România în vederea exploatării capacității sectorului privat și mobilizării de fonduri pentru a face față nevoilor sale crescânde de ordin demografic și epidemiologic.
- 7,5 milioane euro către GreenFiber International SA pentru ca aceasta să-și modernizeze capacitatea de colectare a deșeurilor și procesele de reciclare a PET-urilor și echipamentelor electronice, crescând astfel volumul deșeurilor colectate și procesate cu peste 50 000 de tone pe an. Acest proiect, clasificat drept investiție 100% în acțiuni climatice, va crea 280 de locuri de muncă cu normă întreagă și va ajuta România să-și realizeze obiectivele naționale în domeniul reciclării și tranziția către o economie circulară.
- 100 de milioane euro către Transgaz pentru a acorda finanțare susținută de FEIS în vederea construirii unui nou coridor european de transport de gaze naturale, crescând securitatea și diversitatea rutelor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale din Europa.
- 50 de milioane euro către UniCredit Bank, prima finanțare susținută de FEIS pentru o bancă comercială românească. UniCredit Bank utilizează creditul pentru a finanța proiecte inovatoare promovate de IMM-uri, întreprinderi de dimensiune intermediară, întreprinderi nou-înființate și societăți care creează locuri de muncă, în special locuri de muncă pentru tineri.
Cofinanțarea infrastructurilor prioritare cu fonduri europene
În 2017, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 1 miliard euro pentru a cofinanța, împreună cu fondurile structurale și de investiții europene, proiecte de infrastructură de transport prioritare, în valoare totală de 6,8 miliarde euro, implementate pe întreg teritoriul României. Această operațiune va contribui la accelerarea absorbției de fonduri europene în România în perioada de programare a UE 2014-2020.
BEI a acordat 21 de milioane euro autorităților locale din Oradea pentru a finanța îmbunătățirea infrastructurii urbane a acestui oraș. Fondurile BEI vor sprijini și investițiile care vizează obiectivele privind politicile climatice, precum eficiența energetică, energia din surse regenerabile și transportul durabil.
Susținerea dezvoltării urbane
BEI a acordat 75 de milioane euro pentru finalizarea stației de epurare a apelor uzate Glina, una din cele mai mari stații de epurare a apelor uzate din Europa, deservind aproape 2 milioane de cetățeni din București. Banca a acordat, de asemenea, un împrumut în valoare de 22 de milioane euro pentru a finanța cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a blocurilor de locuințe din sectorul 6 al capitalei.
Sprijin pentru IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară
În 2017, banca a acordat împrumuturi în valoare de 75 de milioane euro prin intermediul a trei instituții de finanțare partenere ale BEI, îmbunătățind în continuare accesul IMM-urilor și al autorităților locale din România la finanțare BEI.
În acest sens, BEI a acordat primul împrumut în monedă locală unei bănci românești, ProCredit Bank S.A., în valoare de aproximativ 90 de milioane RON. Dedicată în principal investițiilor IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune intermediară, tranzacția marchează un moment de cotitură pentru sprijinul acordat de Grupul BEI sectorului bancar din România. Se estimează că de pe urma acestei operațiuni vor beneficia peste 250 de IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară.
FEI a acordat garanții în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri unui număr de opt bănci, acordând garanții pentru împrumuturi și reducând ratele dobânzilor percepute de bănci. Se estimează că de aceste tranzacții vor beneficia în următorii trei ani peste 4 000 de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate care au nevoie de finanțare.
În total, FEI a angajat 551 de milioane euro în România în 2017 prin intermediul a 18 operațiuni de garantare, două tranzacții de microfinanțare și o investiție de capital, urmărindu-se obținerea de finanțări în valoare de 1,1 miliarde euro. Dintre acestea, două tranzacții au beneficiat de garanții FEIS. Operațiunile FEI au sprijinit în total 2 400 de întreprinderi și au contribuit la crearea a circa 19 000 locuri de muncă în 2017.
Prin întreaga sa activitate, FEI a dezvoltat relații de strânsă cooperare cu autoritățile de management din România care administrează fondurile europene. În 2017, FEI și-a consolidat ampla colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin semnarea unui acord de 59 de milioane euro cu scopul de a susține investițiile de capital ale IMM-urilor. În plus, FEI a lansat o nouă inițiativă împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, semnând primul contract de mandat în domeniul agricol în valoare de 94 de milioane euro din partea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, pentru a susține investițiile fermierilor din România.