Acasă » Interes general » Finanțarea schimbărilor climatice: Contribuțiile UE și ale statelor membre au continuat să crească în 2019 – Consiliul UE

Finanțarea schimbărilor climatice: Contribuțiile UE și ale statelor membre au continuat să crească în 2019 – Consiliul UE

29 octombrie 2020
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

Contribuțiile UE și ale statelor sale membre pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră și pentru a face față impactului schimbărilor climatice au continuat să crească în 2019, confirmând o tendință ascendentă constantă începând cu 2013, potrivit Consiliului European.

Sprijinul pentru finanțarea schimbărilor climatice oferit de UE și statele sale membre (inclusiv Regatul Unit) s-a ridicat la 23,2 miliarde EUR în 2019, o creștere de 6,9% față de 2018. Totalul fără Regatul Unit se ridica la 21,9 miliarde EUR, o creștere de 7,4% față de totalul pentru UE 27, în 2018.

Aceste cifre au fost confirmate astăzi de experții superiori ai statelor membre în cadrul Comitetului de politică economică al UE.

Contribuția la finanțarea schimbărilor climatice este văzută ca un pas important în implementarea acordului de la Paris din decembrie 2015.

”Ultimele cifre demonstrează hotărârea UE de a continua să-și mărească contribuția internațională la finanțarea schimbărilor climatice către obiectivul de 100 de miliarde de dolari pe an stabilit pentru țările dezvoltate, care urmează să fie atins până în 2020 și continuat până în 2025. Înainte de 2025, părțile la convenția cadru a ONU privind schimbările climatice va stabili un nou obiectiv colectiv pentru perioada următoare”.

UE și statele sale membre sunt cel mai mare furnizor de finanțare publică pentru climă din lume. Conform datelor compilate de Comisia Europeană, aproape jumătate din finanțare este dedicată acțiunilor de atenuare a schimbărilor climatice și aproximativ 20% inițiativelor de adaptare la schimbările climatice din țările în curs de dezvoltare. De restul contribuției beneficiază proiecte multilaterale, care implică atât atenuarea schimbărilor climatice, cât și adaptarea la noile condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *