Acasă » Electricitate » Firmele amendate de ANRE cu peste 537 mil. lei vor contesta decizia în instanță

Firmele amendate de ANRE cu peste 537 mil. lei vor contesta decizia în instanță

12 februarie 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Firmele amendate de ANRE cu 537,5 milioane lei pentru ”nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică” vor contesta decizia în instanță și au șanse mari de câștig, au declarat, pentru Energynomics, surse din piață.

”Firmele sancționate au șanse mari de câștig”, a declarat susra citată, fără să ofere comentarii suplimentare.

”Investigația a vizat tranzacții desfăşurate pe piata PC-OTC , piață anonimă pe care participanții la piață nu cunosc cu cine tranzacționează până la încheierea sesiunii de tranzacționare când sunt anunțați de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacție în parte. Vom dovedi în instanță că însăşi modul de organizare a pieței face imposibilă o eventuală înțelegere între participanții la piață”, se arată, totodată, într-o reacție a Tinmar, una din firmele amendate.

ANRE a anunțat, săptămâna trecută, că a amendat patru firme ”pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49 lei”.

Tinmar Energy a primit cea mai mare amendă, în cuantum de 363.982.051,85 lei. Compania Nova Power & Gas a fost sancționată cu amendă în cuantum de 100.106.676,12 lei. Freepoint a primit o amendă în cuantum de 22.917.465,30 lei, iar Eft Furnizare- de 50.497.126,22 lei.

”Piața PC-OTC funcționează strict în baza contractelor de tip EFET conform cărora fiecare parte poate acționa fie pe poziție de cumpărător, fie pe poziție de vânzător. Deci inversarea pozițiilor în piață este o consecință a modului de funcționare al acestei piețe și nu un element contravențional”, susțin oficialii Tinmar.

”În plus, piața de tranzacționare angro din Romania este o piață redusă ca număr de participanți. Societatea noastră derulează contracte cu un numar de 12-14 parteneri eligibili, iar din aceștia, o parte sunt numai cumpărători, iar alta, numai vânzători. Traderii care desfăşoară tranzacții în ambele sensuri de tranzacționare sunt în medie în numar de 4 într-un an și, în aceste condiții, este imposibil să nu se întâlnească în mod repetat în piață, pe ambele sensuri de tranzacționare – vanzare-cumpărare”, spun oficialii Tinmar.

”Subliniem că produsul tranzacționat – 5MW BSLD, echivalentul cantității de 3.715 MWh-  este un produs standard pe piața OTC. Astfel, peste 85% din tranzacții încheiate pe această piață au ca obiect acest produs”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *