Acasă » Electricitate » Firmele energetice țin topul neregulilor constatate de Curtea de Conturi pentru 2012

Firmele energetice țin topul neregulilor constatate de Curtea de Conturi pentru 2012

4 februarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Nume precum Electrica, Termoelectrica, Romgaz sau Transelectrica sunt citate în raportul Curții de Conturi pentru artificii de calcul și cheltuieli nejustificate de până la zeci de milioane de lei. Neregulile companiilor energetice constatate în raportul pe 2012 constau în cheltuieli nejustificate, lucrări la suprapreţ şi plăţi ilegale pentru servicii nedatorate. Companiile energetice persistă în perpetuarea acestor ilegalităţi, deşi Curtea de Conturi le-a contorizat sistematic în ultimii ani, conform Bursa.ro

Astfel,  Electrica Furnizare a majorat nejustificat cheltuielile de exploatare cu suma de 75.000 lei, și a efectuat plăţi nedatorate de 507.000 lei. În plus, compania nu a clarificat regimul juridic a 10 terenuri, în suprafaţă de 4.732 mp, aflate în administrare, în vederea includerii în capitalul social şi a plătit studii de master, în condiţiile în care acestea nu reprezintă formare profesională la care au dreptul salariaţii.

Electrica Serv a efectuat plăţi ilegale pentru servicii nedatorate pentru cantităţi de lucrări decontate la alte preţuri decât cele stabilite în oferta financiară, pentru servicii de întreţinere culoare de siguranţă la linii electrice aeriene acceptate la plată în alte condiţii decât cele stabilite în caietele de sarcini şi fără a avea documente care să ateste execuţia şi recepţia acestora; de asemenea, Electrica Serv a majorat nejustificat cheltuieli de exploatare cu drepturi de natură salarială acordate directorului general şi membrilor consiliului de administraţie, peste limitele legale şi a efectuat plăţi ilegale de circa 3 milioane de lei, reprezentând dobânzi calculate şi pretinse, peste nivelul ratei de referinţă a BNR, pentru un credit acordat de acţionarul unic (SC Electrica SA), în baza aprobărilor CA şi AGA, date în alte condiţii decât cele reglementate prin statutul societăţii.

Electrica Distribuţie Transilvania Nord- prima în clasament, cu 22 milioane lei

În top conduce Electrica Distribuţie Transilvania Nord, care  a făcut cheltuieli ”inutile” în sumă de 22.033.000 lei, reprezentând servicii de consultanţă, servicii de reprezentare şi diverse, achiziţionate pe bază de contract încheiat cu SC Electrica SA (societatea mamă), în condiţiile în care aceste servicii intră în atribuţiile compartimentelor funcţionale ale entităţii.

Totodată, Electrica Distribuţie Transilvania Sud a efectuat plăţi nedatorate în sumă estimată de 507.000 lei, pentru servicii de întreţinere a culoarelor de siguranţă a liniilor electrice aeriene, neprestate, respectiv pentru alte lucrări lipsite de documente de execuție.

Iar Transelectrica ar fi atribuit un contract de prestări servicii de întreţinere a culoarelor de trecere a liniilor electrice aeriene, în valoare de 1.971.000 lei, unui agent economic care nu îndeplinea condiţiile de participare. Alte patru contracte de astfel de servicii au fost atribuite la preţuri majorate cu sumă de 4.038.000 lei faţă de preţurile ofertate de aceleaşi societăţi la prima licitaţie, în condiţiile în care, într-un interval de numai 50 zile, au participat la două licitaţii electronice organizate, iar la a doua licitaţie, au depus oferte cu valori de 2,6 ori mai mari, fără a modifica cantităţile de lucrări şi fără a fi impuse alte condiţii suplimentare care să conducă la majorarea preţului faţă de prima licitaţie. Transelectrica mai este acuzată că a efectuat plăţi nedatorate de 3.541.000 lei, reprezentând taxă pentru servicii prestate în clădirea închiriată din Bucureşti, majorată în alte condiţii decât cele stabilite în contract. Alte plăţi nedatorate au fost făcute de Transelectrica pentru servicii de defrişare, lucrări de vopsitorie la stâlpi şi defrişare manuală a suprafeţelor.

În opinia Curţii de Conturi, compania nu a recuperat cheltuieli de 29.941.000 lei, efectuate în contul unor agenţi economici care au realizat dezechilibre în Sistemul Energetic Naţional, datorită schimburilor internaţionale neplanificate de energie, nu a urmărit recuperarea unor creanţe şi nu a constituit garanţii financiare în cazul unor societăţi care au derulat operaţiuni pe piaţa de energie şi de la care creanţele nerecuperate însumează 80.145.000 lei, iar societăţile în cauză se află în procedură de insolvenţă. Și Smart SA, filială a Transelectrica, a realizat plăţi nedatorate în sumă totală de 949.000 lei.

În același timp, Romgaz a diminuat, în 2012, veniturile cuvenite ANRE (reglementatorul pieţei) cu suma de 4.541.000 lei, reprezentând tarife estimate pentru eliberarea autorizaţiilor de înfiinţare, funcţionare şi de modificare a unor capacităţi de producţie şi de înmagazinare a gazelor naturale. Iar Termoelectrica a realizat majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare, cu suma de 19.000 lei, şi creşterea nejustificată a cheltuielilor de exploatare, cu suma de 66.000 lei, și a plătit 10.553.000 lei pentru lucrări de investiţii facturate şi acceptate la plată, fără a avea la bază documente (situaţii de lucrări) care să certifice execuţia lucrărilor de către constructor.

SURSA

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *