Gigantul energetic BP, banca HSBC și cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume, AerCap, s-au alăturat luni unei liste tot mai mari de companii care doresc să părăsească Rusia, în timp ce sancțiunile occidentale au înăsprit sancțiunile asupra Moscovei, după invazia Ucrainei.
Occidentul a încercat să pedepsească Rusia printr-o serie de măsuri, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, închiderea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și restricționarea capacității Moscovei de a-și folosi rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Economia Rusiei se clatină. Rubla a scăzut cu până la 30% – la un minim istoric, în timp ce banca centrală și-a dublat rata- cheie a dobânzii la 20%, a ținut bursele de valori și piețele de derivative închise și a interzis temporar brokerilor să vândă titluri deținute de străini.
BP, cel mai mare investitor străin al Rusiei, a anunțat brusc în weekend că renunță la participația de 20% din Rosneft, marcând o pierdere de până la 25 de miliarde de dolari, reducând rezervele de petrol și gaze ale companiei britanice la jumătate și reducând producția BP cu o treime.
Decizia BP, luată în urma discuțiilor cu guvernul britanic, a fost urmată și de alte firme occidentale cu participații în proiecte rusești de petrol și gaze, precum firma americană ExxonMobil, TotalEnergies din Franța și Shell din Marea Britanie.
Equinor , firma energetică deținută majoritar de statul norvegian, a declarat că va începe să își închidă întreprinderile mixte din Rusia, deși un purtător de cuvânt a adăugat: „Va dura ceva timp pentru a închide o afacere dezvoltată de-a lungul deceniilor”.
Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, își va cesiona și el activele rusești, în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, în timp ce fondul suveran al Australiei a declarat că intenționează să își reducă expunerea pe companiile listate la bursă.