Jumătate din deficitul bugetar din 2020 reprezintă costul crizei economice, iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute, precum cheltuielile cu sănătatea sau asistenţa socială şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
„În 2020, jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. Să fie mai clar pentru toată lumea, jumătate. Iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială, etc) şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială. Aceasta este realitatea pe care socialiştii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă românilor. Şi plătesc bani grei pentru asta. Nu se opresc aici şi nici nu se mai ascund. Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fără surse de finanţare doar pentru că pot”, a scris marţi, pe Facebook, Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
El a menţionat că va administra în continuare cu prudenţă şi responsabilitate finanţele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României.
Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a reliefat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.