“România are încă numeroase oportunități pentru piața de gaze, iar odată cu eliminarea cărbunelui, soluția de tranziție până în 2030 rămâne gazul”, a spus Florin Frunză, CEO MET România Energy în cadrul conferinței Regional Approach Brussels – Energy Transition, organizate de Energynomics.
Un exemplu îl reprezintă clădirile, responsabile pentru o mare parte din emisiile cu efect de seră. Acestea pot utiliza gaze în termia centralizată, iar proiecte precum cele din Cluj sau Oradea sunt martorele unor asemenea tehnologii.
”România oferă foarte multe oportunități de creștere pe segmentele CNG și LNG. Avem cel mai vechi parc de autobuze din toată Uniunea, iar vehiculele comerciale, atât ușoare cât și grele, sunt de asemenea printre cele mai vechi din UE”.
MET se numără printre primele 50 de companii elvețiene, după cifra de afaceri. ”Avem un portofoliu substanțial de gaze și energie în gestiune; în 2019 grupul a efectuat tranzacții de 50 miliarde metri cubi de gaze – iar asta, comparat cu consumul total de gaze din Europa, de 428 miliarde de metri cubi, reprezintă circa 10%. În România suntem unul din cei mai importanți furnizori de energie și gaze, continuăm să creștem, și am integrat cu succes alte două companii de furnizare de gaze – Repower și RWE. Oferim o paletă de servicii vaste – bineînțeles, furnizăm gaze și electricitate, dar, în același timp, oferim servicii de echilibrare pentru producătorii de electricitate. Integrăm acum în portofoliu mai mult de 30 de producători de regenerabile. Suntem, de asemenea, capabili să oferim servicii de monitorizarea producției și consumului energetic, avem în portofoliu consumatori monitorizați în timp real”, a spus el.
”Suntem certificați ca furnizor de electricitate verde care poate să ofere clienților energie 100% ecologică și credem că energia regenerabilă va crește în importanță în următorii ani, întrucât clienții cer acest lucru. În același timp, cred, totuși, că gazul va juca un rol important în această decadă și în cea viitoare, cred în versatilitatea gazului natural, care are un rol important în producția de electricitate și termică. Industria chimică nu se poate descurca fără gaz, iar în transporturi, rolul gazelor naturale va rămâne important pentru că este un combustibil alternativ cu emisii scăzute”, a mai spus el.