Acasă » Interes general » Macroeconomie » FMI prognozează o creștere economică de 2,7% pentru România

FMI prognozează o creștere economică de 2,7% pentru România

15 aprilie 2015
Interes general
energynomics

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit prognoza de creștere economică a României realizată în octombrie 2014, considerând că economia va avansa cu 2,7% în acest an. În ediţia anterioară a raportului World Economic Outlook, FMI anticipa că economiei României va creşte cu 2,5% în acest an, scrie Mediafax.

Instituția financiară consideră că această creștere va fi alimentată de întârirea consumului privat, de prețurile încă mici la petrol și pe fondul unor rate ale dobânzii aflate la niveluri minime record. Anul viitor, creșterea va fi de 2,9%, mai spune FMI, deși inițial considera că nu va crește mai mult de 2,5%. Inflația de acest an se va situa la 1%, dar anul viitor ar putea urca la 2,4%.

Deficitul de cont curent se va situa în acest an la 1,1% din PIB şi la 1,5% din PIB anul viitor, potrivit raportului FMI. În luna octombrie a anului trecut, instituţia prognoza un deficit de 1,8%. FMI mai anticipează că rata şomajului va scădea anul acesta foarte puțin, cu 0,1% la 6,7%, şi se va menţine la acest nivel şi anul viitor.

FMI a revizuit în scădere și posibila evoluție a prețurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 1,0% în 2015, comparativ cu estimările de acum șase luni, care indicau o creștere de 1,5%. Pentru 2016, FMI estimează o creștere a prețurilor de consum de 2,4%, cu 0,5% mai puțin decât avansul preconizat în toamnă, amintește Agerpres.

Economia mondială va crește cu 3,5% în acest an

La nivel regional, FMI susține că activitatea economică a încetinit anul trecut și mai multe țări au intrat în deflație, notează agenția de presă menționată. “Politica monetară ar trebui să rămână relaxată în Polonia și România, având în vedere prognoza de inflație redusă și fenomenul de relaxare cantitativă din zona euro. Investițiile publice pot fi devansate pentru a contracara efectul negativ apărut de pe urma măsurilor planificate de consolidare fiscală, așa cum sunt avute în vedere în Polonia și România, sprijinite de o absorbție mai mare a fondurilor europene”, se arată în raportul FMI.

FMI spune că economia mondială va crește cu 3,5% în 2015 și cu 3,8% în 2016. “Creșterea este prognozată să fie mai puternică în 2015 decât în 2014 în economiile avansate, dar mai slabă în cazul piețelor emergente, ca urmare a înrăutățirii perspectivelor pentru unele mai economii emergente precum și pentru exportatorii de petrol”, susține FMI.

Instituția mai argumentează că în unele din aceste state prețul redus al petrolului va ajuta la diminuarea inflației și vulnerabilităților externe, ceea ce va reduce presiunile asupra băncilor centrale pentru majorarea dobânzilor, scrie Agerpres.

Perspectivă stabilă pentru investiții în România

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală, la „BBB minus/A-3”, echivalent cu o perspectivă stabilă, arată un comunicat al agenției, preluat de cotidianul Bursa. Între 2015 și 2018, S&P crede că PIB-ul României va crește cu o medie anuală de 3%.

„În 2014, economia României a crescut cu aproape 3%, susţinută de avansul consumului din sectorul privat. Gospodăriile au beneficiat de pe urma scăderii inflaţiei, în special pe fondul declinului preţului petrolului, precum şi de efectele creşterii veniturilor şi gradului de ocupare. Ne aşteptăm ca aceste efecte să se manifeste şi pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimăm că cererea internă se va consolida în următorii patru ani, în condiţiile în care rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante din sectorul bancar va continua, permiţând astfel reluarea creditării în sectorul privat. În consecinţă, credem că economia României va înregistra o creştere medie cu circa 3% pe an în perioada 2015-2018”, argumentează agenția de rating.

Totuși, un cumul de factori politici și fiscali ar putea duce la creștere datoriei guvernamentale, și nu la diminuarea sa, cum considera inițial, scrie S&P. „Cu toate acestea, ne-am revizuit estimările privind traiectoria fiscală a României pentru a include o uşoară deteriorare a finanţelor Guvernului, în condiţiile creşterii incertitudinii politice înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. În prezent, estimăm că gradul de îndatorare guvernamentală va atinge un vârf de 40,7% din PIB în 2017, faţă de estimarea noastră anterioară, care presupunea scăderea graduală a raportului datorie-PIB”.

„Am putea creşte ratingurile României dacă procesul de consolidare fiscală continuă, iar restructurarea întreprinderilor de stat va fi implementată cu succes, ceea ce va conduce la scăderea datoriei guvernamentale nete, acompaniată cu o reducere a vulnerabilităţii sectorului privat faţă de fluctuaţiile cursului de schimb”, susţine S&P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *