Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » FMI și Comisia Europeană cer includerea firmelor private în acționariatul Opcom – surse

FMI și Comisia Europeană cer includerea firmelor private în acționariatul Opcom – surse

4 februarie 2014
Consumatori
energynomics

Diversificarea acționariatului bursei de energie și gaze Opcom a fost cerută de către FMI şi Comisia Europeană, au spus surse pentru ziarul Bursa. În acest moment Opcom este în întregime controlată de stat prin Transelectrica, operatorul national al sistemului de transport al energiei electrice. Potrivit surselor citate de cotidian, includerea de acționari privați în acționariatul Opcom a întârziat deja cu mai bine de doi ani. Totodată, instituțiile internaționale nu au văzut cu ochi buni o potențială fuziune între Opcom și Bursa de Valori București (BVB).

Cotidianul Bursa notează că fuziunea între cele două burse a fost o idee care a circulat anul trecut în piața de capital și de energie. Astfel, statul și traderii ar fi urmat să gestioneze în comun noua bursă, cu acționariat alcătuit din firme atât de stat cât și private. „O asemenea decizie ar determina o creştere puternică a pieţei bursiere, unde ar putea intra bănci, fonduri de investiţii şi brokeri mari, şi ar putea atrage investitori mari industriali”, au declarat sursele ziarului menționat.

Un punct vulnerabil al acestei măsuri, identificat de specialiști ai domeniului energiei electrice, ar fi că decalajul dintre Opcom și BVB este prea mare în defavoarea Opcom deoarece BVB este prea mică pentru a putea oferi vreun suport real bursei de energie de la noi.

Surse apropiate discuţiilor cu FMI au relatat pentru ziarul Bursa: „Fondul Monetar şi Comisia doresc ca bursa de energie să fie lăsată de sine stătătoare şi că singura relaţie cu BVB trebuie să fie tranzacţionarea instrumentelor derivate pe baza indicilor OPCOM. Numai că, deşi din 2010 există un acord pentru dezvoltarea unor instrumente derivate pe energie între OPCOM şi BVB, Bursa de Valori nu a făcut nimic în acest sens. Nici Sibexul nu s-a mişcat mai repede”.

Prin urmare, este preferată „diversificarea acţionariatului Opcom în cote egale către cei interesaţi. De asemenea, jumătate din acţiuni vor fi oferite actorilor pieţei electricităţii, iar cealaltă jumătate – operatorilor din piaţa gazelor.” Mai mult, unele burse străine de energie ar fi interesate de un schimb de acțiuni cu Opcom pentru ca statul să nu mai controleze în totalitate bursa de energie din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *