Ministerul Energiei a lansat în consultare publică „Ghidul Solicitantului – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice – Fondul pentru modernizare”, a anunțat instituția pe site-ul propriu. În același timp, România va beneficia în perioada următoare de 4.000 km de rețea distribuție energie electrică nouă sau modernizată, bugetul fiind de 1,1 miliarde euro, din care 100 milioane euro alocați anului 2022, precizează ministrul de resort pe Facebook.
Totodată, ministerul a lansat și solicitarea ”de transmitere expresii de interes pentru investiții în construirea de capacități ciclu combinat cu turbine pe gaz (CCGT) pentru finanțare din Fondul pentru modernizare”.
”Investim în dezvoltarea extinderii și modernizării rețelei de distribuție a energiei electrice! Prin Fondul pentru Modernizare avem finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiții în infrastructura energetică! Prin aceste investiții vizăm îndeplinirea următoarelor obiective: km de rețea distribuție energie electrică nouă sau modernizată: 4.000 km; creşterea securității furnizării energiei prin reducerea numărului de întreruperi; crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activități economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice naționale la standarde europene aplicabile în domeniu; utilizarea rațională a resurselor energetice prin reducerea pierderilor; minimizarea impactului negativ asupra mediului; reducerea costurilor de mentenanță ale rețelelor de distribuție și crearea condițiilor tehnice necesare pentru racordarea stațiilor de încarcare electrice”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de socializare.
”Solicitanții eligibili în cadrul domeniului de investiții 3.2 Infrastructura energetică – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, sunt operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari definiți în Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, art. 3, pct. 70.
”Bugetul alocat apelului de proiecte este de 1.103.442.829 euro prin Decizia COM nr. MF 2022-1 RO 0-017/23.05.2022 totalul aprobat pentru anul 2022 este în valoare de 100.000.000 euro. Sprijinul public estimat din partea Fondului pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile.
Finanțarea se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate, respectiv: valoare minimă 5.000.000 euro fără TVA și valoare maximă 50.000.000 euro fără TVA”, se mai arată în postarea ministrului Energiei.