Fondul suveran al Norvegiei, de 1.000 de miliarde de dolari SUA, și-a redus participațiile în cadrul companiilor mari emitente de gaze cu efect de seră, a arătat un studiu realizat de Reuters.
Organismele neguvernamentale de mediu speră că mișcarea operată de cel mai mare fond de investiții de stat din lume anunță începutul unei tendințe pentru investitori, care își vor scoate banii investiți în comapnii acuzate de schimbări climatice, potrivit Reuters.
Revizuirea primilor 150 de emitenți de gaze cu efect de seră a arătat că proporția emisiilor lor care poate fi atribuită Norvegiei, pe baza procentului de capitalizare pe care îl deține în firme, a scăzut la 0,74% în 2016, de la 0,78% în 2014.
Aceasta corespunde unei reduceri de 11% a ponderii fondului în emisiile grupului analizat, conform celei mai vaste definiții care include utilizarea unor produse precum petrol și gaze, oțel sau mașini, la echivalentul a 249 de milioane de tone de dioxid de carbon, de la 280 de milioane.
Declinul a depășit scăderea cu 6% a emisiilor de către acele companii în perioada analizată și a fost determinat, în primul rând, de Parlamentul norvegian, în 2015, care a interzis participarea fondului – care este construit el însuși din venituri din petrol și gaze – la investiții în firme care obțin peste 30% din activitatea lor din cărbune.
Grupul Investitorilor Instituționali privind Schimbările Cclimatice (IIGC), care reprezintă investitori cu mai mult de 21 de trilioane de euro (26 de miliarde de dolari) în active administrate, a salutat această schimbare.
„Fondul… reducându-și participația sa la emițătorii majori, oferă un semnal puternic că investitorii se concentrează din ce în ce mai mult pe alinierea portofoliilor lor cu tranziția energetică progresivă rapidă”, a declarat Stephanie Pfeifer, director executiv al IIGC, pentru Reuters.
La summitul de la Paris de luna trecută, investitori majori au fost de acord să preseze companiile să faca mai mult pentru a-și reduce emisiile.
În ciuda scăderii procentului de participații, valoarea investițiilor fondului în cadrul primilor 150 de emitenți de top a crescut la 484 miliarde de coroane norvegiene (61 miliarde dolari) în 2016, față de 448 miliarde în 2014, reprezentând doar o fracțiune din fondul de 1 trilion de dolari, investiți în aproape 9.000 de companii.