Acasă » Electricitate » Fondul Proprietatea acuză slăbirea guvernanţei corporative la Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea acuză slăbirea guvernanţei corporative la Nuclearelectrica

23 august 2017
Electricitate
energynomics

Fondul Proprietatea îşi exprimă dezaprobarea categorică precum și îngrijorările majore în privința celor două noi puncte propuse de către Ministerul Energiei pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, programată pe 24 august 2017, conform unui comunicat al Fondului.

Ambele puncte se află în contradicție flagrantă cu normele guvernanței corporative și este de așteptat să aibă un impact negativ asupra performanței Nuclearelectrica, precum și asupra valorii acțiunii acestei companii listate la bursă, susțin oficialii FP.

În primul rând, Consiliul de Supraveghere interimar al Nuclearelectrica urmează să fie schimbat cu un alt Consiliu cu mandat scurt de patru luni, în ciuda faptului că data expirării mandatului membrilor Consiliului actual era cunoscută de toți acționarii de luni întregi. ”Compania are nevoie urgentă de un Consiliu de Supraveghere puternic, responsabil, cu mandat pe durată completă, pentru a ajuta la gestionarea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă Nuclearelectrica”.

În al doilea rând, contractele de mandat propuse pentru noul Consiliu interimar sunt revizuite, fiind eliminate obligații cheie ale membrilor Consiliului, care făceau parte din contractele de mandat anterioare. Potrivit noilor contracte, membrii Consiliului nu mai sunt pot fi trași la răspundere pentru încălcarea obligațiilor de neconcurenţă, permițând, astfel, conflicte de interes flagrante. Mai mult, ei nu mai sunt obligați sa păstreze confidențialitatea informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica, a menționat sursa citată.

În opinia Fondului, aceasta situație sporește în mod vizibil riscul unor potențiale practici de coruptie și abuzive la Nuclearelectrica. În plus, pune în pericol performanța companiei, deoarece poate influența valoarea acțiunilor companiei cotate la bursă, precum şi încrederea investitorilor în viitorul companiei datorită lipsei de responsabilitate și transparență.

Comentând implicațiile acestor propuneri, Johan Meyer, Co-CEO și Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Având în vedere repetarea situației similare de la Hidroelectrica, efectuarea unor modificări nocive la contractele de mandat ale membrilor Consiliilor pare să fie o practică comună a Ministerului Energiei. Încă o dată, un alt consiliu interimar cu contracte de mandat modificate pentru a fi cat mai permisive, care îngăduie membrilor Consiliului să-și păstreze poziții similare în alte companii energetice, inclusiv concurente, și care elimină dispozițiile privind confidențialitatea, pare să fie modalitatea Ministerului Energiei de a se abate de la legislația privind guvernanta corporativa și, de a urmări probabil alte interese. Această situație ridică îngrijorări serioase cu privire la responsabilitatea membrilor Consiliilor din sectorul energetic de a acționa în interesul companiei și de a nu-și folosi pozițiile de conducere în companii precum Nuclearelectrica și Hidroelectrica pentru a deservi alte interese decât cele ale companiilor respective”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *