Acasă » Interes general » Fondul Proprietatea vinde cel puțin 4% din OMV Petrom pentru minimum 216 mil. euro

Fondul Proprietatea vinde cel puțin 4% din OMV Petrom pentru minimum 216 mil. euro

6 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Fondul Proprietatea va vinde probabil peste 4% din OMV Petrom, o tranzacție similară de la finalul anului trecut evaluând un pachet de 4% la aproximativ 216,5 milioane de euro. Contactați de energynomics.ro, oficialii FP au precizat că analizează toate posibilitățile privind mărimea pachetului scos la vânzare, fără a oferi alte detalii.

Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a informat acţionarii că, ”în conformitate cu angajamentul său continuu de a crește valoarea pentru acționari și a lichidităţii activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participațiilor deținute în OMV Petrom” de la 19% la mai puțin de 15%, ”sub rezerva unor condiții de piață favorabile și a aprobărilor necesare”.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a a vândut în noiembrie 2013  participația de 1,6% pe care o mai avea în OMV Petrom, pentru care a primit 86,6 milioane de euro.

”Analiza noastră este în fază preliminară și nu există un calendar final în ceea ce priveşte luarea unei decizii. Vom face anunţuri ulterioare la momentul necesar”, conform unui comunicat.

Fondul deține în prezent 19% din capitalul social subscris al Societății (reprezentând 33,66% din VAN-ul Fondului la 31 ianuarie 2014) și urmăreşte să crească lichiditatea tranzacțiilor cu acțiuni ale Societății, ”rămânând dedicat dezvoltării cu succes a acesteia.”

Anul trecut FP a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de acţiuni de 14,98%, deţinut la Transgaz (TGN), pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro). Totodată, FP a anunțat că vrea să vândă 10% din Conpet.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *