Europa de Sud-Est va trebui să convingă fondurile de pensii și capitalul privat din regiune să investească în propria infrastructură, a declarat Joe Philipsz, Coordonatorul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări în cadrul Amber Infrastructure Group. „Fundamental, regiunea este atractivă pentru investitori și este necesar să își acorde susținere și încredere sie însăși prin atragerea de investiții din partea fondurilor de pensii și a investitorilor privați locali, ceea ce va atrage și capital din afara regiunii”, a spus el.
Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări are obiectivul de a furniza un mecanism pentru identificarea de finanțare și pentru a investi în dezvoltarea și operarea de proiecte de infrastructură în regiune în sectoarele energie, transporturi și digital. Pentru a atinge acest obiectiv, este nevoie de cooperare între sectorul privat și cel public. „Există multă claritate privind ce este necesar sa se întâmple, dar pentru a pune în practică este nevoie de parteneriat – inclusiv un parteneriat între capitalul public și cel privat”, a adăugat el.
Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări este prezent în România prin companiile Enery si RPower, ambele dezvoltând proiecte importante de energie regenerabilă. De asemenea fondul este prezent în sectorul infrastructurii feroviare, unde furnizează locomotive către operatori români de transport pe calea ferată prin Cargounit, cel mai mare furnizor de servicii specializate de leasing de locomotive din Europa Centrala și de Est.
Deși capitalul privat nu este suficient de activ în regiune, acesta oferă o oportunitate evidentă de a obține „randamente foarte atractive” pentru investitorii activi în infrastructură, ținând cont de fundamentele economice solide, între care creșterea PIB-ului, care este mai bună decât în restul Uniunii Europene.
Regiunea are nevoie să atragă capital internațional în investițiile pentru infrastructură, dar în acest sens este nevoie ca și fondurile regionale de pensii să se implice. La momentul actual, în plan global fondurile de pensii investesc masiv în infrastructură. Pentru a reuși să atragi capital din partea investitorilor internaționali este necesar ca și investitorii locali să arate încredere și angajament în susținerea piețelor în care activează. De asemenea, din perspectiva politicilor publice, este important ca infrastructura critică a unei țări să poată fi deținută într-o proporție importantă chiar de cetățenii acesteia.
„Nu există practic nicio investiție în infrastructură în regiune din partea fondurilor de pensii, spre deosebire de oricare altă zonă din lume și acest lucru trebuie să se schimbe. Sperăm că putem folosi Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări ca un mijloc de a demonstra fondurilor de pensii locale că investițiile în infrastructura din regiune pot oferi randamente investiționale atractive”, a adăugat Philipsz.
Coordonatorul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări în cadrul Amber Infrastructure Group a fost unul dintre participanții la o dezbatere de nivel înalt despre oportunitățile și proiectele pe care sectorul energetic românesc le prezintă în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, într-un eveniment organizat de Energynomics și Centrul Român al Energiei în marja celui de-al 8-lea Summit al Inițiativei Trei Mări de la București.