Acasă » Electricitate » FP a vândut 2% din acţiunile Nuclearelectrica în primele nouă luni

FP a vândut 2% din acţiunile Nuclearelectrica în primele nouă luni

26 noiembrie 2018
Electricitate
energynomics

Fondul Proprietatea (FP) a vândut în primele nouă luni din 2018 circa 6 milioane de acţiuni Nuclearelectrica (SNN) şi a înregistrat astfel primele tranzacţii de vânzare pe acest emitent din 2015 încoace, adică de când a intrat acţionar la singurul producător de energie nucleară din România, potrivit datelor agregate de ZF din cel mai recent raport financiar.

Astfel deţinerea fondului a scăzut de la 9,1% la finele anului 2017 la 7,05% la septembrie 2018 în contextul dimi­nuării numărului de acţiuni de la 27,4 mi­­lioane la 21,3 milioane. Valoarea portofoliului Fondului la SNN în ultima şedinţă de tranzacţionare a anului trecut era de 197 mil. lei, faţă de 161 mil. lei în toamna acestui an.

Fondul Proprietatea se află în discuţii cu investitorii pentru vânzarea unor părţi din participaţiile deţinute la Hidroelectrica şi Salrom şi a a propus acţionarilor Engie listarea companiei franceze pe piaţa de capital din România, a declarat anterior Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea.

„În ceea ce priveşte tranzacţiile potenţiale la care ne gândim, avem în derulare discuţii cu investitorii pentru a vinde participaţiile sau părţi din participaţiile de la Hidroelectrica şi Salrom. După cum ştiţi, în cazul Hidroelectrica, am început un proces de evaluare a interesului posibililor investitori prin intermediul Citi Group şi UBS. De câteva luni, discutăm cu nişte investitori potenţiali şi sperăm să putem veni cu o actualizare privind progresele înregistrate, undeva în noiembrie sau decembrie. De asemenea, în cazul Salrom provocarea cu care ne confruntăm este că a avut loc o schimbare rapidă, o fluctuaţie a conducerii companiei, ceea ce este foarte neplăcut. Schimbarea frecventă a conducerii de la Salrom afectează şi strategia companiei în mod negativ şi asta are legătură şi cu lipsa de implementare a principiului de guvernanţă corporativă în companiile de stat. Salrom este 51% în proprietatea Ministerului Economiei. E un proces dificil, şi avem o provocare în acest sens. La Engie România s-a raportat că am pus pe agenda următoarei întâlniri a acţionarilor, de pe 28 noiembrie, listarea la Bursa din Bucureşti. Ministerul Energiei, noi şi Engie din Franţa suntem acţionarii şi este un efort de a creşte componenta lichidă a portofoliului. Vom discuta despre listarea Engie, în data de 28 noiembrie, fiind vorba despre 100 de milioane de dolari, respectiv 12%, cel puţin partea noastră”, a afirmat Meyer, conform Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *