Acasă » Electricitate » FP: Guvernul nu trebuie să intervină în conducerea companiilor unde este acționar

FP: Guvernul nu trebuie să intervină în conducerea companiilor unde este acționar

24 iulie 2020
Electricitate
energynomics

Fondul Proprietatea (FP) reacționează la declarația recentă a Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, potrivit căreia Hidroelectrica ar putea furniza energie directă populației la un preț mult mai mic, deoarece este o încălcare gravă a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat. Legea interzice implicarea directă a statului ca acționar în conducerea companiei, se arată într-un comunicat al FP.

Îngrijorat de încălcarea legii privind guvernanța corporativă în Hidroelectrica, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea a declarat: „Este inacceptabil să asistăm la aceleași practici care, cu ani în urmă, au condus Hidroelectrica în insolvență. Membrii Guvernului ar trebui doar să respecte și să asigure cadrul legal în care să se desfășoare în siguranță operațiunile de afaceri, fără a interveni în deciziile managementului. România are o istorie cu politicienii care influențează deciziile de zi cu zi de afaceri ale companiilor de stat, cu consecințe negative grave asupra rezultatelor financiare ale acestora. Avem încredere că această situație nu va deveni un precedent, iar Guvernul va înțelege și va aplica principiile de guvernanță corporativă care asigură companiilor un cadru transparent pentru afaceri, astfel încât să rămână eficiente și profitabile pentru beneficiul economiei și al tuturor cetățenilor”.

În trecut, lipsa implementării codului de guvernanță corporativă a dus la rezultate negative pentru multe companii de stat. Un astfel de exemplu este Hidroelectrica, atunci când compania a încheiat contracte de vânzare a energiei electrice pe termen lung în condiții dezavantajoase sau când a fost forțată să achiziționeze energie electrică mai scumpă de la alți producători. Aceste decizii proaste, împreună cu multe altele, au condus la insolvența Hidroelectrica în 2012 și a durat cinci ani până când compania a depășit consecințele negative. Alte exemple mai recente cunoscute sunt: Romgaz, când s-a decis ca firma să acorde reduceri anumitor clienți sau cazul Complexului Energetic Oltenia care a continuat să furnizeze lignit clienților care nu erau capabili sau refuzau să își respecte obligațiile comerciale.

Hidroelectrica este o companie extrem de valoroasă și un activ unic nu numai în România, ci și în Europa, cu marje de rentabilitate semnificative și un model de afaceri durabil, axat pe producția de energie curată.

Prin urmare, Fondul recomandă Guvernului român ca acționar majoritar să se concentreze pe cel mai important obiectiv de afaceri pentru Hidroelectrica: listarea de succes a companiei în primul semestru al anului viitor, așa cum este planificat. Listarea Hidroelectrica ar fi un reper extrem de important pentru piața de capital locală și pentru întreaga economie, în special în contextul actual.

De asemenea, pentru a asigura că OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă este pusă în aplicare în Hidroelectrica și în alte companii de stat, Fondul recomandă în continuare măsuri precum:

  • Protejarea managementului companiilor de stat împotriva influenței politice și promovarea profesionalismului și a standardelor etice ridicate în conduita de afaceri. Acest lucru va reduce riscurile legate de corupție, întrucât integritatea și reputația sunt criterii cheie în procesele de selecție și evaluare a organismelor de conducere;
  • Stabilirea și respectarea proceselor și responsabilităților, în ceea ce privește modul de luare a deciziilor, ceea ce va genera predictibilitate și va crește transparența la nivelul companiilor. Pe termen lung, aceste măsuri vor consolida responsabilitatea conducerii față de angajați, acționari și companie;
  • Stabilirea indicatorilor de performanță pentru organele de conducere, asigurând astfel performanța generală a companiei;

În concluzie, Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, să țină cont de toate aceste considerente, să respecte rolul său de acționar majoritar si să rămână implicat fără a lua decizii de micromanagement în companiile de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *