Fondul Proprietatea a anunțat publicarea prospectului în legătură cu solicitarea sa de admitere la tranzacţionare pe Secțiunea Specialist Fund Market a London Stock Exchange a Certificatelor de Depozit Globale („GDR”) având drept suport acţiuni emise de acesta, se arată într-un comunicat remis energynomics.ro
“Se preconizează că admiterea la tranzacționare va avea loc în data de 29 aprilie 2015”, precizează comunicatul.
Anterior, managerul Fondului, Greg Konieczny, a declarat pentru energynomics.ro că listarea Fondului Proprietatea la Londra va avea loc în luna aprilie sau mai şi că s-a revenit asupra instrumentelor de listare şi vor fi utilizate cel mai probabil certificatele globale de depozit (GDR), în lipsa acordului Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru titluri de interest (Depository Interests).
“Intenţionăm să listăm Fondul prin intermediul GDR, în aprilie sau mai, asta dacă nu vom primi acordul ASF de a folosi DI, caz în care vom reveni la aceste instrumente, care, credem noi că sunt un intrument mult mai benefic şi pentru piaţa locală”, a declarat Konieczny pentru energynomics.ro.
Disputa din jurul listării secundare (SPO)
Surse din cadrul pieţei de capital au declarat pentru energynomics.ro că listarea FP ar putea afecta lichiditatea Bursei de la Bucureşti, şi prin urmare, împiedica eforturile Bursei de Valori Bucureşti a avansa statutul pieţei româneşti de la stadiul de piaţă de „frontieră” la cea de piaţă „emergentă”, prin neîndeplinirea criteriilor cantitative de lichiditate cerute de unele instituţii internaţionale.
Cu toate acestea, unii analiști sunt optimiști şi susţin că FP nu va avea probleme în menţinerea lichidităţii zilnice la Bursa de Valori Bucureşti, de 2,5 – 3 milioane de euro, după listarea anunţată la Bursa din Londra.
„Pentru acţiunile FP, după listarea pe piaţa londoneză, lichiditatea de la Bucureşti ar trebui să fie cel puţin la fel cât este în prezent. A menţine o medie zilnică în piaţă locală de 2.5-3 milioane euro nu pare o misiune foarte dificilă, pentru Fond”, consideră Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, care apreciază că rulajele BVB nu ar trebui să aibă de suferit din cauza acestui eveniment.
„Un prim argument în acest sens este că investitorii vor dori să tranzacţioneze pe piaţa principală, acolo unde se află specialiştii care cunosc cel mai bine detaliile de tranzacţionare ale acelui emitent, pentru că menţin contactul atât cu investitorii locali, cât şi cu cei internaţionali şi ştiu comportamentul ambelor categorii în legătură cu acţiunile româneşti. În plus, o treime din acţionari sunt rezidenţi români (persoane fizice şi investitori instituţionali), iar pentru aceştia prima opţiune va fi piaţa locală”, a mai spus Boicu.
„Odată cu listarea FP pe piaţă londoneză, primul aspect pe care îl vom obseva va fi creşterea uşoară a cererii pentru aceste titluri, întrucât ele vor fi accesibile şi altor jucători, care nu sunt prezenţi în piaţă noastră. Din experienţa Romgaz şi Electrica, cea mai mare parte a lichidităţii, 60-80% din aceasta, este în piaţa principală, adică în România”, a comentat expertul Raiffeisen.
Diferenţa dintre DI şi GDR
DI-urile presupun o procedură mai simplă, fără a necesita depunerea unui prospect, sunt mai ieftine decât GDR-urile și e important de subliniat faptul că multe fonduri închise se tranzacționează la Londra prin DI-uri. Listarea secundară a Fondului Proprietatea prin intermediul DI-urilor ar aduce beneficii semnificative.
Listarea secundară a Fondului Proprietatea prin intermediul DI-urilor ar oferi beneficii semnificative nu doar Fondului, ci și întregii piețe din România, pentru mai multe motive solide: ar atrage un număr mare de investitori străini noi care nu sunt activi în România în prezent; ar creşte acoperirea din partea brokerilor în rapoartele de analiză, care vor promova România în rândul clienților internaționali, care, la rândul lor, vor dobândi o mai bună înțelegere a companiilor nelistate din portofoliul Fondului, în special înaintea IPO-urilor acestora.
Odată listat, Fondul Proprietatea va fi al treilea cel mai mare fond după Valoarea Activului Net și a capitalizării bursiere din cele 422 de fonduri listate la LSE, sporind vizibilitatea Fondului și a României la nivel internațional.
“DI-urile ar permite ca acțiunile existente să fie tranzacționate eficient și cu ușurință pe Bursa de Valori de la Londra și fără să necesite ca un instrument separat să fie listat la Londra. În cazul GDR-urilor, investitorii sunt nevoiți să plătească o taxă de conversie băncii depozitare care emite GDR-urile (la fiecare conversie). GDR-urile ar necesita listarea unui instrument separat și ar fi nevoie de un prospect pentru emiterea acestora,” a mai spus Konieczny, citat de econtext.ro.