Acasă » Interes general » FP salută decizia CCR privind guvernanța corporativă, vrea să vândă filialele Enel și E.On

FP salută decizia CCR privind guvernanța corporativă, vrea să vândă filialele Enel și E.On

15 februarie 2018
Dezvoltare profesională
Bogdan Tudorache

Fondul Proprietatea salută decizia Curții Constituționale din România (CCR), pronunțată marți, împotriva modificărilor aduse legislației guvernării corporative, mai ales pe fondul schimbărilor repetate de management în companiile de stat, care au întârziat procesul de dezvoltare al acestora. Totodată, FP urmarește să vândă pachetele reziduale pe care le deține în cadrul subsidiarelor Enel și E.ON, a răspuns unei întrebări energynomics.ro, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments, sucursala București și director de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Lipsa unei guvernări corporative a afectat companiile din portofoliu.

„Pentru multe dintre aceste companii, totul a mers pe dos”, spune Meyer, explicând în același timp că reînnoirea frecventă a noilor directori și a membrilor consiliului de administrație în companiile de stat a dus la o întârziere a investițiilor. Cu toate acestea, el a spus că majoritatea companiilor din portofoliul FP nu au suferit pierderi în valoare, deși statul a dictat plata unor dividende de 90% acționarilor, urmată de un extra-dividend din rezerve, anul trecut.

În același timp, FP caută cel mai bun scenariu pentru Hidroelectrica, dar deplânge desele schimbările de conducere și ale guvernelor.

„Nu am întâlnit înca noul ministru … Avem permanent discuții în derulare cu autoritățile, însă este ne neliniștește și ne supără schibările dese ministeriale”, a spus el.

În timp ce Meyer a declarat pentru energynomics.ro că FP a demarat o revizuire strategică de poziție pentru Hidroelecttrica, oficialii FP au declarat presei că nu văd compania privatizată nici anul acesta. Și în timp ce FP caută să-și vândă acțiunile ENEL si E.ON pe care încă le mai deține, „schimbările dese din ministere influențează, de asemenea, procesul de vânzare” pe care FP l-a inițiat, și, de aceea, nu exista un „orizont de timp clar” pentru vânzare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *