Fondul Proprietatea (FP) a redus cu 760 milioane de lei, sau 86%, faţă de anul anterior, valoarea la care evaluează participaţia sa de 21% deţinută la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), conform zf.ro. Acţiunile deţinute de FP la CE Oltenia valorau 120 milioane de lei la 30 septembrie 2014, astfel încât întreaga companie ar fi evaluată la 557 milioane de lei. Anul trecut, CE Oltenia era una dintre cele mai valoroase active din portofoliul de companii nelistate al Fondului, fiind evaluată la 4 miliarde de lei.
CE Oltenia rezistă cu greu concurenţei din partea producătorilor mai ieftini, în condiţiile în care trebuie să plătească nu numai combustibilul, ci şi certificate de emisii de gaze de seră. Deşi compania şi-a redus costurile de producţie, preţul energiei pe piaţa liberă a scăzut şi mai repede, iar CE Oltenia a raportat după primele nouă luni pierderi de 290 milioane de lei, faţă de un câştig de 106 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.
Pierderi de 66 milioane de euro
CE Oltenia a înregistrat o pierdere de 290 milioane de lei (66 milioane de euro) la nouă luni, faţă de un câştig de 106 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Reprezentanţii CE Oltenia speră că vor putea acoperi până la sfârşitul anului măcar pierderea din exploatare.
La șase luni societatea a avut o pierdere de 193 milioane de lei. Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, a declarat recent că este posibil să fie pe plus la sfârşitul anului şi că în noiembrie a avut un profit uriaş, 15 milioane de euro. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, citat de pandurul.ro, spune că se va recupera pierderea din exploatare, dar rezultatul final va lua în calcul şi rezultatul financiar.
„Noi suntem în luna a 12-a. Rezultatul acesta la 9 luni se cunoaşte de foarte mult timp. Pierderea există, o parte este financiară. Am zis cât e pierderea CO2 şi a rezultat că, de fapt, pierdere din producţie era vreo 68 milioane. În luna octombrie am recuperat vreo 40 milioane, luna noiembrie a fost mai bună decât octombrie, iar decembrie după cum se prezintă poate să fie la nivelul lui octombrie sau noiembrie. O să vedem la sfârşit, cu siguranţă situaţia va fi mai bună decât la 9 luni.
Noi am făcut un plan în aşa fel încât să recuperăm până la finalul anului toată pierderea acumulată de începutul anului în sectorul de producţie, rămânând pierdere curată numai pierderea financiară şi pierderea din cauza certificatelor de CO2, pe care nu le putem acoperi din venituri”, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice la CE Oltenia.
În primele nouă luni ale anului, CE Oltenia a vândut 8 TWh de energie electrică, mai mult faţă de cei 7,4 TWh de energie din perioada similară a anului trecut, dar preţul mediu de vânzare a fost de 200,6 lei pe MWh, faţă de 227,75 de lei în primele trei trimestre din 2013.