Acasă » Petrol și Gaze » FPE: Investitorii așteaptă ca statul să stimuleze injecțiile de capital în economie; orice euro investit are un impact semnificativ în PIB

FPE: Investitorii așteaptă ca statul să stimuleze injecțiile de capital în economie; orice euro investit are un impact semnificativ în PIB

31 martie 2025
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Investitorii așteaptă ca statul să stimuleze investițiile în economie, printr-un mediu stabil și predictibil, fără suprataxare – așa cum se întâmplă acum, spun oficialii Federației Patronatelor din Energie (FPE). Orice euro investit în România are un efect de multiplicare benefic pentru economie. De pildă, un nou studiu efectuat de FPE și Deloitte relevă faptul că 1 miliard de euro investit în sectorul onshore de petrol și gaze poate avea un impact în PIB de 5,8 miliarde de euro (4,2 miliarde din impactul direct și indirect și 1,6 miliarde euro din impactul economic indus). Totodată, aproximativ 43.500 de locuri de muncă pot fi create și menținute în România (27.700 de locuri de muncă directe și indirecte, în sector și în lanțul său de aprovizionare și 15.800 de locuri de muncă induse). Studiul mai relevă o creștere de 3,1 miliarde euro a veniturilor la bugetul de stat prin contribuții fiscale (2,9 miliarde euro din impactul direct și indirect și 0,2 miliarde euro din impactul indus).

În schimb, statul ia prin surprindere investitorii și introduce noi taxe, cum ar fi cea pe construcții speciale, denumită popular ”taxa pe stâlp”. În urma întâlnirilor dintre reprezentanții industriei și ministere, Guvernul a promis că va veni cu modificări și clarificări în ceea ce privește taxa sus-menționată până la finalul lunii martie, a declarat, la o întrebare formulată de Energynomics, directorul general al Federației Patronale a Energiei (FPE), Daniel Apostol. Acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată, iar investitorii încă nu știu dacă și cum să o cuprindă în bugetele proprii.

”Dacă am aplica impozitul pe construcții speciale (taxa pe stâlp, n.r.) la valoarea 1 miliard de euro, ce înseamnă 1%? (10 milioane de euro – n.r.) O sumă considerabilă, care ar trebui plătită de cel care își asumă investiția. Cine își mai asumă o astfel de investiție?” a declarat Daniel Apostol.

”Sunt companii care poate au putere financiară și își asumă o astfel de investiție cu riscul acestor hiper-fiscalizări sau sunt companii care nu vor putea și renunță la investiție. Ce se întâmplă cu taxa pe stâlp acum? Suntem în dialog cu Ministerul de Finanțe. Noi am trimis adrese cu luări de poziții prin care am argumentat de ce considerăm neavenit acest impozit, incorect enunțat, încă nu știm dacă va fi 1% la valoarea contabilă inițială a investiției, ceea ce ar fi dezastros, sau se va lua în calcul deprecierea în timp a clădirii, deprecierea ei contabilă, valoare la zi a unui baraj construit acum x ani. Încă nu știm, se lucrează la norme. Avem semnale, nu foarte formale că ‘acest se lucrează’ are menirea să contureze soluții cât mai raționale. Deocamdată ne confruntăm cu această situație, există o ordonanță de urgență care prevede aplicarea unui nou impozit care va fi distructiv pentru foarte multe investiții, în multe sectoare economice, nu vorbesc doar în numele producătorilor de energie”, a mai spus el.

Apostol spune că criza prețurilor energiei și criza de competitivitate din industrie se suprapun peste amenințările geopolitice regionale.

”România are nevoie de securitate energetică, are nevoie să-și relanseze industria – or, industrie fără energie nu există, Dacă vrem să avem o industrie competitivă, trebuie să o ajutăm. Cum? Aveți foarte mare grijă de dezvoltarea sectorului energetic”, a mai adăugat directorul FPE, care a explicat că orice majorare de taxe se va regăsi, în timp, în prețuri și în povara pusă pe contribuabil.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *