Acasă » Petrol și Gaze » FPPG: Digitalizarea industriei de petrol și gaze este blocată de cadrul legislativ

FPPG: Digitalizarea industriei de petrol și gaze este blocată de cadrul legislativ

energynomics

Digitalizarea este inaccesibilă companiilor de petrol și gaze din România, fără declasificarea datelor și informațiilor din industria petrolieră, susține Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) într-o scrisoare publică adresată premierului Ludovic Orban. Pentru aceasta este nevoie de actualizarea cadrul legislativ pentru a fi adaptat la progresul tehnologic, susține FPPG.

Potrivit Federației, “tehnologii precum ‚Cloud’, ‚Big Data’ și ‚Cloud Computing’, care presupun procesarea datelor în centre de date de tip ‚Cloud’ aflate pe teritoriul Uniunii Europene” sunt inaccesibile operatorilor din România. “Clasificarea unor date îngreunează utilizarea lor și face imposibilă valorificarea lor prin tehnologii ‚Cloud’”, insistă FPPG. “Prin limitarea accesului la digitalizare a companiilor și autorităților din industria petrolieră, acestea sunt dezavantajate în competiția pentru capital față de alte industrii din regiune sau piața globală. Este deja cunoscut faptul că accesul facil la date îmbunătățește eficiența industriei și, pe cale de consecință, aduce venituri suplimentare la venitul de stat.”

Nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației este cu atât mai presantă în cazul României, care are în exploatare zăcăminte mature, cu un semnificativ declin natural al producției, adaugă FPPG, precizând că „majoritatea furnizorilor de soluții specifice industriei oferă soluții numai ‚in cloud’, soluțiile curente, instalate local, urmând să iasă din mentenanță și din oferta de servicii”.

Prin utilizarea soluțiilor de tip ‚cloud’, industria din alte țări a înregistrat beneficii imediate, cu impact direct în nivelul producției, dintre care FPPG enumeră:

  • acces mai rapid la date și modele și scurtarea timpului de decizie
  • reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real
  • reducerea de până la 100x a timpului de procesare a modelelor de rezervor
  • creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune și explorare, prin procesarea în ‚cloud’ a datelor seismice
  • creșterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcăminte și implicit creșterea producției

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte în 2019, România este singura țară care menține cerințe de teritorialitate pentru datele specifice industriei Upstream. Aceasta contravine tendinței europene de eliminare a restricțiilor și barierelor cu privire la transferul, utilizarea, stocarea, procesarea și accesul la datele fără caracter personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *