Acasă » Petrol și Gaze » FPPG: România ar trebui să anuleze plafonarea prețurilor, să adapteze condițiile de piață și să se interconecteze mai rapid

FPPG: România ar trebui să anuleze plafonarea prețurilor, să adapteze condițiile de piață și să se interconecteze mai rapid

Bogdan Tudorache

În urma efectelor noilor reglementări (GEO 114/2018 și GEO 19/2019), Federația Patronatelor din Petrol și Gaze (FPPG) a modificat parametrii unui studiu comandat anterior pentru a include măsurile arbitrare luate în decembrie și a conchis, după mai mult de șase luni de intervievare a liderilor industriei petrolului și gazelor, că România trebuie să stea departe de viziunea și măsurile pe termen scurt și să liberalizeze, în continuare, piața.

Studiul realizat de Emerson susține că România nu prezintă suficientă atractivitate pentru investitorii străini și că trebuie să asigure o lichiditate mai bună în piață.

„România nu dispune de interconectare, nu dispune de opțiuni în ceea ce privește diversificarea ofertei și, în același timp, interconectarea poate oferi o prețuri mai bune. Piața are o lichiditate foarte slabă, uneori chiar cadrul de reglementare este sursa lipsei de lichiditate. Obligațiile de piață aplicabile în prezent (CMO) nu sunt adaptate pentru a îmbunătăți lichiditatea pieței, deoarece nu prevăd un orizont predictibil”, spune studiul prezentat de partenerul Emerson, Sebastien Zimmer.

În același timp, piața nu dispune de oportunități de investiții, deoarece nu a fost organizată nici o nouă licitație pentru exploatarea resurselor în ultimii 10 ani (începând cu 2009).

Prin urmare, studiul recomandă adaptarea CMO noilor condiții, ca fiecare jucător de pe piață să poată anticipa volumul de gaz vândut. Cadrul românesc ar trebui să scape de măsurile punitive severe. De asemenea, plafonul de preț ar trebui eliminat, deoarece nu există o liberalizare atunci când există supra-reglementare.

Dat fiind faptul că noile condițiile de piață impuse prin OUG 114 amenință securitatea aprovizionării, deschizând ușa pentru mai mult gaz rusesc, ar trebui luate măsuri pentru liberalizarea pe termen lung a pieței.

Însă cum orice noi măsuri au o perioadă de implementare de cel puțin 18 luni, acestea trebuie luate cât mai devreme, pentru a avea o materializare mai rapidă.

„Obiectivele principale ar trebui să includă definirea consumatorilor vulnerabili. În prezent, numai 4,6% din gospodăriile vulnerabile sunt într-adevăr acoperite de plafonul de preț, iar dacă ar trebui puse în aplicare noile norme, ar trebui acoperită 20% din populație. Definirea noilor condiții de piață en gros ar trebui să fie primordială și asigurarea unui preț accesibil și competitiv al gazelor naturale este în avantajul tuturor utilizatorilor finali”, se mai arată în studiu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *