Pe măsură ce rezervele de gaze naturale din Europa se epuizează, România are cel mai mare potențial de creștere pe piața regională a gazelor naturale, dar liberalizarea necesită timp și deciziile precum OUG 114 împiedică acest proces, spune Franck Neel, membru al direcției OMV Petrom, responsabil pentru divizia de gaze Downstream.
„OUG 114 a declanșat pe termen lung consecințe negative pentru piață”, spune Neel, la Romanian International Gas Conference, eveniment organizat de Energy Policy Group.
El a explicat că protecția consumatorilor vulnerabili nu este o problemă specifică pentru România, care trebuie să o definească și să găsească o modalitate de a direcționa banii spre această categorie socială.
De asemenea, el a subliniat nevoia de lichiditate a pieței de gaze naturale, dată de toți stakeholderii, dar în special de traderi și furnizori – care nu vor alege România, din cauza lipsei instrumentelor de pe piață.
„România are cel mai mare potențial de creștere pe piața regională a gazelor naturale. Pe măsură ce rezerva europeană se epuizează, România poate deveni un exportator foarte important de gaz. Acum, România este un importator net de metanol și îngrășământ, deci există un potențial mare de dezvoltare. Există un potențial de extindere a rețelei de gaze. De asemenea, în segmente precum GNC, unde grupul OMV este foarte activ în Austria, putem dezvolta o piață B2C pentru gaz”, spune el.
România are nevoie acum doar de un mediu stabil, o dezvoltare a infrastructurii și un cadru de reglementare care să ofere pieței prețul potrivit.