Acționarii Fondului Proprietatea (FP) au votat continuarea actualului mandat acordat Franklin Templeton cu doi ani, și au aprobat înlocuirea administratorului actual, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala București, cu o altă entitate din grup „în vederea conformării cu Directiva 2011/61/UE privind administratorii de fonduri de investiții alternative și legile și reglementările naționale de implementare a acesteia”, scrie Mediafax.
Franklin Templeton este administratorul FP din 2010. În cazul în care acționarii nu ar fi hotărât continuarea cu FP, ar fi trebuit să decidă asupra procedurilor pentru numirea unui nou administrator, care să înlocuiască Franklin Templeton până, cel mai târziu, pe 22 mai 2016.
Noul mandat de doi ani al Franklin Templeton începe din data de 1 aprilie, anul viitor. Mandatul actual, de doi ani, expira la 30 septembrie 2016, dar din cauza implementării directivei privind administrarea fondurilor de investiții alternative, trebuie să se încheie mai devreme.
Totodată, acționarii au împuternicit administratorul să poată vinde până la 30% din totalul activelor imobilizate, mai puțin creanțele, în anul financiar 2015 și în anul financiar 2016. Autorizația va expira la data de 31 decembrie 2016.
Contractul de management a cerut ca în perioada octombrie 2014 – iunie 2015 discountul să se situeze la un maxim de 15% pe parcursul a două treimi din şedinţele din acest interval. FP a dispus de o oarecare marjă în această privinţă, în funcţie de condiţiile pieţei sau politicile autorităţilor de reglementare.
Contractul de administrare prevede ca în fiecare an, în luna octombrie, acționarii să analizeze și să voteze continuarea sau încetarea contractului administratorului. Acționarii Fondului au avizat și propunerea pentru creșterea remunerației brute lunare a fiecărui membru al Comitetului Reprezentanților de la suma de 15.000 lei/lună la 20.000 lei/lună, începând cu data de 1 noiembrie 2015, precum și bugetul Fondul Proprietatea aferent anului 2016.
Proiectul pentru Bugetul de Venituri și Cheltuieli prevede venituri, din dividende, de 567,5 milioane de lei, în scădere de la 598,3 milioane de lei estimat pentru anul în curs, și un profit net de 454 de milioane de lei, cu 3% mai puțin față de 468,4 milioane de lei pentru anul în curs.
Totodată, a fost aprobat și un nou program de răscumpărare de acțiuni, în cadrul căruia FP va putea face achiziții, într-un interval de 18 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, dar fără ca acțiunile deținute de companie să depășească 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă.