Franța a confirmat că va introduce un preț minim pentru emisiile de carbon ale centralelor electrice pe cărbune, ce va crește de la aproximativ 20 Euro în 2020 la Euro 50 în 2030 conform EurActiv și Journal de l’Environnement.
„Un impozit semnificativ asupra emisiilor de carbon este unul dintre cele mai adecvate și eficiente răspunsuri [la amenințarea reprezentată de schimbările climatice] și, deși este evident că toată lumea va trebui să accepte această decizie pentru a îndepărta complet acest pericol, este de asemenea clar că Franța are datoria de a conduce, de a anticipa și de a educa.”
Acest citat aparține fostului prim-ministru francez Michel Rocard și a fost inclus într-un raport privind stabilirea prețului carbonului prezentat de Segolene Royal, ministrul francez al ecologiei, luni (11 iulie).
Stabilirea prețului carbonului
Coordonat de fostul ministru pentru dezvoltare, Pascal Canfin (acum director al WWF Franța), fostul lider al dezbaterii naționale privind tranziția energetică, Alain Grandjean și fostul CEO al companiei energetice Engie, Gérard Mestrallet, documentul rezumă poziția franceză privind stabilirea prețului carbonului. Prioritățile au fost schițate cu o lună în urmă, la un forum de la Paris.
În Europa, „lucrările curente și reformele planificate ale pieței europene a carbonului nu sunt compatibile cu Acordul de la Paris”, a spus Canfin. „Și singura șansă de a păstra integritatea politicii climatice comune este de a deschide un coridor pentru prețul carbonului.”
Prețul carbonului trebuie să ofere un stimulent suficient pentru industriile grele, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES). De asemenea, acesta trebuie să crească progresiv, fără a deveni imposibil de suportat. Cei trei autori recomandă stabilirea a ceea ce economiștii numesc un prag al prețului inferior și un plafon pentru cotele de emisii de GES europene.
De la 20 Euro până la Euro 100 pe tonă
Pentru autori, prețul inferior ar trebui să fie stabilit la 20-30 Euro, iar cel superior, la aproximativ 50 Euro, în 2020. Acestea ar urma să crească apoi cu între 5% și 10% în fiecare an, pentru a se stabiliza la un prag inferior de Euro 50 și un plafon de Euro 100 până în 2030, în conformitate cu Mestrallet.
Aceasta este o rețetă se care speră că va mulțumi pe toata lumea. „La 20 Euro pe tonă, veniturile realizate din licitarea cotelor ar ajunge la cel puțin 1 miliard Euro în 2020, față de 315 milioane Euro în 2015. Acest volum ar fi suficient pentru a finanța tranziția energetică”, a spus Royal.
Ideea este tentantă, însă discuțiile sunt departe de a fi finalizate în Europa. Însă Parisul se pregătește să aibă un cuvânt greu de spus în această privință. În primul rând, va solicita Parlamentului European să modifice textul Acordului de la Paris pentru a crește nivelul. În al doilea rând, Ségolène Royal îi va cere președintelui Băncii Mondiale să lanseze o inițiativă la nivel înalt pentru a fixa un preț al carbonului adecvat la nivel internațional.
Și, în sfârșit, până la sfârșitul lunii, guvernul francez va stabili un preț minim al carbonului pentru centralele electrice pe bază de cărbune ale țării. Aceasta va fi inclusă în proiectul de buget pentru 2017.