România și Franța au semnat o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil, care vizează, printre altele, colaborarea în realizarea proiectului de construcție a Reactorului 3 și 4 de la Cernavodă și în reparația capitală, în modernizarea, renovarea Reactorului 1, într-un cadru mai larg, cu parteneri strategici.
”Azi Nuclearelectrica a semnat un acord cu Orano, în cadrul parteneriatului strategic România – Franța, pentru proiectarea construcției reactoarelor 3 și 4 și pentru modernizarea și reparația capitală a reactorului 1 de la Cernavodă”, a declarat premierul Ludovic Orban, după întâlnirea oficială cu premierul Franței Jean Castex, la Paris.
Grupul Orano a fost înființat în 2017 ca filială a Areva, în urma unui proces de restructurare și este specializat în exploatarea uraniului Deținut în prezent de statul francez, Orano procesează materiale nucleare, pentru a le include în dezvoltarea societății în domeniul cercetării radiologice și în domeniul energetic. Grupul cu 16.000 de angajați oferă produse și servicii cu valoare adăugată ridicată pentru întregul ciclu de combustibil nuclear, de la materii prime la procesarea deșeurilor. Activitățile sale, de la minerit la dezafectare, includ conversie, îmbogățire, reciclare, logistică și inginerie, pentru a contribui la producerea de energie electrică cu emisii reduse de carbon.
România și SUA au parafat în urmă cu două săptămâni un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.
Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6. „În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi”, a declarat ministrul economiei Virgil Popescu, după semnarea acordului cu SUA.
Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECOM și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AECOM este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.
Guvernul a notificat către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. Notificarea a fost făcută conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.
Pe 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.