Acasă » Electricitate » FREE dispune de 5,5 mil. USD pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică

FREE dispune de 5,5 mil. USD pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică

28 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Fondul Român pentru Eficiență Energiei (FREE) are la dispoziție în acest an fonduri de 5,5 milioane de dolari pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică, sumă din care a utilizat deja 1,5 milioane de dolari, a declarat Adrian Ghiță, Director Executiv al Fondului, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Oradea de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

”Am început anul cu o țintă de investiții de 5,5 milioane de dolari și avem contracte semnate în acest an de 1,5 milioane de dolari. Avem pe masă studii pentru încă 4 milioane de dolari”, a afirmat Ghiță.

El a adăugat că bugetul investițional pentru 2024 va fi similar cu cel de anul acesta. FREE acordă, în general, finanțări cuprinse între 100.000 și 1 milion de dolari, dar, în anumite situații, poate acorda și credite mai mari, de până la 2 milioane de dolari.

FREE a acordat până în prezent 51 de contracte de împrumut a căror valoare totală este de 86,5 milioane de euro, din care contribuția FREE a fost de aproape 30 milioane de euro. În urma acestor proiecte, cei 45 de clienți ai FREE au obținut economii anuale de energie de 76.442 de tone echivalent petrol pe an și au evitat emiterea în atmosferă a 206.582 de tone de carbon pe an.

Totodată, în anumite situații, FREE acordă și o componentă de asistență tehnică pentru proiectele ”structurate”. Unul dintre impedimentele derulării investițiilor în proiecte de eficiență energetică este reprezentat de slaba calitate a proiectelor tehnice. În multe situații companiile care caută finanțare au proiecte tehnice incomplete, ceea ce la face să piardă timp și chiar finanțare.

”Avem zero contracte neperformante pentru că avem un mecanism dual de verificare a proiectelor pe care le finanțăm. Una dintre lecțiile din ultimii 20 de ani este că oamenii se împrumută greu pentru eficiență energetică. Este un subiect frumos de discutat dar atunci când trebuie luate decizii, oamenii și companiile în general ezită să ia decizii tranșante. Este un element de educație care provine din structura noastră. Trebuie cumva să schimbăm acest lucru”, a adăugat Ghiță.

Conferința de la Oradea a fost a doua dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *