Acasă » Regenerabile » Fructe și energie electrică, recoltate de pe același teren

Fructe și energie electrică, recoltate de pe același teren

12 august 2024
Agrovoltaic
energynomics

Adrian Mihai, agricultura.video

Firma Ofrim, specializată în sisteme de achiziții de date și măsurări electrice și electronice, s-a orientat din ce în ce mai mult către aplicații ale energiei regenerabile în diverse domenii, începând din 2019. Unul dintre ele este agricultura. „A apărut o nouă știință, Agrivoltaics, care practic propune o soluție mixtă de cultivare a pământului, dar și de producție de energie electrică pe aceeași suprafață. Promovăm o soluție bazată pe sisteme fotovoltaice cu invertoare de tip hibrid, cu posibilități de stocare locală a energiei, dar care folosesc panouri dedicate aplicațiilor din agricultură și anume panouri semitransparente, a căror transparență variază de la 10% la 90%”, explică Dragoș Ofrim, director general InterNET. „Firma Brite, care produce astfel de panouri, este un promotor al unei noi tehnologii venită din zona de microelectronică. Practic, panourile oferă condiții specifice, propice plantelor, astfel încât raza solară să poată fi filtrată și să poată să creeze în același timp și umbră. Ne-am extins structura folosind sisteme adiacente legate de monitorizarea parametrilor din aer și din sol, ceea ce aduce fermierului detalii și valori în timp real din partea sistemului”, detaliază directorul. Fermierul cunoaște astfel condițiile în care se dezvoltă cultura aflată sub panourile fotovoltaice.

 

Comparație de prețuri

„Aceste panouri, fiind rezultatul unor proiecte sau unor tehnologii specifice microelectronicii, dacă vom calcula suprafața și prețul lor în raport cu producția de energie, într-adevăr ele sunt ceva mai scumpe, dar beneficiile pe care le aduc și posibilitatea de a oferi o umbrire asupra solului în raport cu tipologia tehnologică a fiecărei plante reprezintă o soluție benefică”, spune directorul. Prețul unui panou este similar cu ale celor clasice, dar puterea este mai mică, de 115W-270W pe panou.

 

 

Avantaje și dezavantaje

Panourile aduc o temperatură mai scăzută la sol și o creștere de umiditate la nivelul solului. De asemenea, aduc și o protecție mecanică a culturii legată de intemperii, grindină, zăpadă, diverse fenomene meteorologice, din ce în ce mai dificile pentru plantă.

Planta este sănătoasă, rezistă întregului ciclu de producție, este protejată să nu piardă producția în iulie sau august, când vin temperaturi foarte mari sau în aprilie, când putem să avem îngheț la sol. Pe de altă parte, este posibil ca producătorul agricol să se confrunte cu câteva efecte cauzate de prezența panourilor. Coeficientul de zahăr în fruct este posibil să fie ceva mai mic. De asemenea, fructul ar putea să aibă o culoare mai puțin intensă, ca urmare a faptului că planta crește într-o suprafață ușor umbrită.

Faptul că producția sau anumiți parametrii sunt ceva mai mici, în valori de 80-90% față de nominal, este compensat de creșterile de venituri obținute prin producția de energie electrică. Benefice sunt și monitorizarea, controlul, la nivelul fiecărei suprafețe cultivate. „Un astfel de sistem vine cu un lucru care mi se pare extrem de important. Dacă activitatea hortivoltaică este reglementată pe baza unor legi sau unor regulamente necesare unor astfel de domenii de activitate, prezența senzorilor și a ceea ce permite să măsoare diverși parametri oferă o certificare a calității și îndeplinirea anumitor proceduri tehnologice la nivelul culturii, urmând ca în final, în fața clientului care este cumpărătorul și clientul final, fermierul să poată certifica sau să poată demonstra trasabilitatea pe care o are în raport cu produsele sale.

Este foarte important ca noi, cumpărătorii, să avem la raftul magazinelor siguranța îndeplinirii unor condiții tehnologice conforme reglementărilor naționale și ale Uniunii Europene. Este un lucru pe care fermiere a ar trebui să-l aibă în vedere, pentru că un astfel de sistem cu o monitorizare permanentă a întregului proces de creștere până la recoltare dovedește îndeplinirea condițiilor de calitate și de trasabilitate pe care fiecare fermier încet, încet va fi obligat să le îndeplinească”, remarcă Ofrim.

 

Proiecte în derulare

Firma este implicată în câteva proiecte agrivoltaice. Unul dintre ele este proiectul pilot pe în colaborare cu Stațiunea de cercetări pomicole de la Băneasa pentru culturi de căpșun, dar firma desfășoară proiecte și pentru fermieri, pentru culturi de zmeur, mur, aronia sau coacăz. „Urmează implementarea unui proiect în pomicultură pentru cireș și cais, pomi fructiferi care, cel puțin în zona Muntenia, au probleme privind dezvoltarea și realizarea unor capacități mari de producție”, spune Ofrim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *