Un punct forte în strategia Romgaz până în 2025 e creșterea activității în furnizarea de energie electrică prin creșterea eficienței centralei termo-electrice de lernut la 56%, spune Bela Balasz, director al Direcției Management Energetic, Romgaz. ”Radamentul centralei este de 38% în prezent. Puterea instalată a centralei noi va fi de 430 de MW”, a mai spus Balasz, în cadrul unei conferințe organizate de investenergy.ro.
”Vom menține 150-180 de locuri de muncă în centrala nouă, pe termen lung. În punctul culminant vor fi aproximativ 700 de muncitori implicați în proiect”. Lucrările vor începe în octombrie-noiembrie a acestui an, susține Cosmin Mitu, director al diviziei de Operațiuni a Romelectro, antreprenorul general al centralei de la Iernut.
Proiectul, în valoare de aproape 270 milioane de euro, va asigura creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, respectarea condiţionalităţilor de mediu prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelurile legale şi mărirea siguranţei de exploatare a termocentralei.
Contractul prevede construirea a două grupuri energetice noi, în ciclu combinat şi o putere instalată totală de 430 MW, la termocentrala Luduş – Iernut, ce aparţine celui mai mare producător intern de gaze naturale, SNGN Romgaz SA. Proiectul este prevăzut să înceapă în luna ianuarie 2017 şi va avea o perioadă de implementare de 36 de luni.