Acasă » Interes general » Furnizori: Introducerea pragului de 300 kWh trebuie făcută concomitent cu un proces de decontare funcțional

Furnizori: Introducerea pragului de 300 kWh trebuie făcută concomitent cu un proces de decontare funcțional

10 iunie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Introducerea pragului de compensare de 300 kWh lunar trebuie să aibă loc în condițiile în care întreg mecanismul de decontare este funcțional, a declarat, pentru Energynomics, Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

”Așteptăm în continuare banii pe schema de compensare, care de șapte luni este suportată de furnizori. Din amendamentele la OG 27 nu apar schimbări în metoda de decontare. Singura schimbare care ar putea să fie mai grea pentru furnizori, dacă nu funcționează mecanismul de decontare, este că și consumatorii de peste 300 kWh lunar să beneficieze de un preț plafonat – care, sincer să fiu, din punct de vedere al consumatorului e corect, dar, cu condiția să funcționeze toată schema”, a declarat, pentru Energynomics, Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Furnizorii așteaptă modificările la legea compensării, care ar fi trebuit discutate încă din urmă cu o lună de către Camera Deputaților – Comisia de specialitate, a mai spus el, însă noile amendamente nu afectează în mod radical mecanismul. 

”Să vedem ce modificări sunt, există foarte multe propuneri, ar fi trebuit de luna trecută să fie discutate, în ședința Comisiei de Industrie a Camerei Deputaților, însă s-a tot amânat…Unele modificări sunt interesante, dacă ar fi funcțional tot sistemul de decontare ar fi bine. Nu e însă nici o propunere care să fie… constructivă sau distructivă”, a mai spus el.

ANRE a publicat situația decontărilor din perioada noiembrie 2021-martie 2022. Totodată, ANRE a indicat că ”până în acest moment, activitatea Grupului de lucru se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii, ajungându-se cu rezolvarea cererilor de decontare la nivelul lunii februarie – martie. În egală măsură, putem comunica faptul că, Platforma Plafonare aferentă OUG  nr. 27/2022, dedicată perioadei aprilie 2022 – martie 2023 va fi operaţională foarte curând”, se arată într-un comunicat de ieri al instituției.

”Vorbim de o perioadă în care sumele au fost mai mici, noiembrie –decembrie-ianuarie… Din februarie sumele cresc. În aprilie cresc și mai mult, pentru că sunt și mai mulți beneficiari ai aceste scheme de ajutor”, a comentat Urluescu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 thoughts on “Furnizori: Introducerea pragului de 300 kWh trebuie făcută concomitent cu un proces de decontare funcțional”

  1. Cred k vorbiti de pragul de energie care se masoara in kWh. Aveti grija la acest detaliu, care insa este important pt. imagine, both in Romanian and English.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *