Statul român ar trebui să ajute consumatorii în mod direct, nu prin intermediul furnizorilor, cum se întâmplă acum, întrucât companiile din energie nu şi-au primit nici până acum banii promişi din bugetul de stat, au afirmat marţi şefii celor mai mari furnizori de energie din România, în cadrul unei conferinţei de profil.
Carlo Pignoloni, CEO al Enel România, a arătat că situaţia actuală, în care furnizorii clienţilor casnici nu-şi primesc banii de la stat, afectează întregul lanţ energetic.
„Că să fiu clar, ne aşteptăm că statul să compenseze clienţii în mod direct, nu să ne pună pe noi, furnizorii la mijloc, deoarece acest lucru atrage un stres financiar foarte mare asupra noastră. Ar trebui un ajutor direct, pentru că aşa spune şi textul legii. Nu furnizorul trebuie să plătească pentru compensare, ci statul. Ţinând cont de faptul că rambursarea întârzie şi trebuie făcută retroactiv pe mai multe luni, impactul financiar este foarte mare asupra furnizorilor. Vreau să avertizez că nu doar furnizorii sunt afectaţi, ci vorbim de o problemă sistemică ce afectează întreg lanţul şi dacă nu va fi rezolvată curând, întreg sistemul energetic va intra în colaps”, a avertizat Pignoloni, conform Agerpres.
De asemenea, Volker Raffel, CEO al E.ON România, a susţinut că ajutorul pentru consumatori trebuie acordat direct şi s-a referit şi la alte probleme din legislaţia actuală. „Nu s-a făcut nicio plată până acum de la stat către furnizori. În plus, nivelurile din tarifele stabilite de lege nu acoperă costurile noastre, tarifele cu distribuţia, transportul şi altele, astfel că trebuie ca legea să fie modificată. Vom reduce investiţiile”, a spus Raffel.
El a subliniat că soluţiile există şi trebuie luate curând, nu la 30 martie pentru 1 aprilie.
Prezent la conferinţă, Ondrej Safar, CEO al CEZ România, este de aceeaşi părere. „Suntem în aceeaşi situaţie ca şi restul, abia aşteptăm să primim banii pe compensare, până acum compania noastră de furnizare a compensat aceşti bani, ceea ce ne afectează foarte mult”, a susţinut oficialul CEZ.
În opinia sa, schema actuală este foarte costisitoare pentru stat, întrucât subvenţionează energia pentru toată lumea. „Ajutorul ar trebui direcţionat către cei care au nevoie, dar aici este o decizie politică. Cred că acest suport ar trebui direcţionat către consumatorii vulnerabili şi este clar că aceste categorii de consumatori au nevoie de ajutor. Pentru viitor, este nevoie de investiţii în generare şi de o piaţă mai bună”, a completat Safar.