Acasă » Electricitate » Furnizorii de energie plătesc un certificat verde neachiziționat cu 539 de lei

Furnizorii de energie plătesc un certificat verde neachiziționat cu 539 de lei

3 mai 2016
Electricitate
energynomics

Furnizorii de energie vor plăti 539 de lei pentru fiecare certificat neachiziționat în 2016 potrivit cotei obligatorii anuale, arată un ordin al ANRE. Pentru certificatele verzi neachiziționate anul trecut, un actor de pe piața de energie plătește o penalizare de 534,07 lei. Sumele plătite pentru aceste restanțe se duc la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Pentru anul trecut, ANRE publicase la finalul lunii martie o listă inițială de 49 de societăți ce nu își îndepliniseră cota de achiziție, cu Romenergy, Energy Distribution Services si EFT Furnizare în fruntea listei, cu restanțe care variază între 84.442 și 28.458 de certificate verzi neachiziţionate. Totuși, după procesarea tuturor datelor depuse de companii cu precădere în ultimele zile ale perioade legale, lista a scăzut la 16 companii cu restanțe la achiziționarea certificatelor verzi.

În acest moment, prețul minim permis de ANRE pentru un certificat verde pe bursa OPCOM este de aproximativ 132,4 lei, iar prețul maxim este de aproximativ 269,7 lei. Altfel spus, furnizorii vor plăti pentru fiecare certificat verde restant un preț de două ori mai mare decât prețul maxim de tranzacționare al unui certificat verde pe piața centralizată.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie regenerabilă care beneficiază de certificate verzi este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică. Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit unei decizii a Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *