Producătorii interni OMV Petrom și Romgaz au vrut să vândă gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, însă nu au găsit cumpărători la prețul cerut, chiar dacă furnizorii vor să achiziționeze gaze pe bursă. Astfel, Romgaz a vrut să vândă, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la prețul de 90 lei/MWh. O zi mai târziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vânzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei/MWh, conform Agerpres.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arată că la licitația organizată de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie România și InterAgro, iar la cea inițiată de Petrom a participat E.ON România.
Totuși, nici unul dintre contracte nu a fost atribuit întrucât furnizorii nu au fost de acord cu prețul cerut de cei doi producători, ușor mai mare față de cel reglementat al gazelor de producție internă pentru clienții noncasnici, care în prezent a ajuns la 89,4 lei/MWh.
Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, E.ON a vrut să cumpere gaze pe OPCOM la un preț sub cel reglementat, respectiv 82 și 85 lei/MWh, dar nici un producător nu a fost de acord să-i livreze gaze la aceste tarife. Traderul a mai făcut o încercare și a mai depus două oferte de cumpărare pentru ziua de 24 iulie, la prețul de 80 lei/MWh, dar niciun contract nu a fost atribuit la acest preț.
Potrivit Ordonanței de Urgență 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 și până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligația să vândă pe bursă o parte din producție. Același act normativ prevede faptul că și furnizorii de gaze sunt obligați să vândă și să cumpere de pe bursă o parte din gazele comercializate în perioada 1 martie 2015 — 31 decembrie 2018.
Potrivit unui ordin al ANRE, pentru perioada 15 iulie — 31 decembrie 2014, fiecare producător trebuie să vândă pe bursă cel puțin 20% din cantitatea de gaze naturale din producția proprie destinată consumului pe piața concurențială.
„De la aplicabilitatea obligației mai sus amintite sunt exceptate cantitățile de gaze naturale din producția internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieței concurențiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin”, precizează ANRE.
Totodată, până la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia în baza căreia se va stabili obligația producătorilor și furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, cu începere din anul 2015 până la data de 31 decembrie 2018.