Furnizorii de energie vor rămâne fără resurse financiare dacă sistemul de plafonare continuă și după 1 aprilie, fiind pasibili de falimente care ar produce efecte în lanț asupra unei piețe deja lipsite de cash-flow-ul necesar investițiilor în rețea, digitalizare și integrarea prosumatorilor.
”Nu vrem să mai suportăm pomeni electorale”, spun furnizorii, care cer autorităților să introducă re-liberalizarea pieței de la 1 aprilie și să modifice câteva legi și proiecte legislative pentru a nu crea mai multe distorsiuni în piață. De pildă, noua legislație creează premisele ca statul să nu mai fie responsabil de decontarea sumelor după 1 aprilie, iar introducerea taxei pe construcții speciale ar afecta chiar și investițiile realizare cu fonduri nermbursabile europene, crescând povara co-finanțărilor din partea investitorilor.
Furnizorii au susținut până acum din fonduri proprii sistemul de plafonare și compensare a prețului energiei, suferind pierderi, iar deconturile statului către aceștia sunt mereu în întârziere. Intenția Guvernului de a prelungi sistemul de plafonare și după data prevăzută inițial de încetare a acestuia, 1 aprilie, până după alegerile prezidențiale din mai, ar putea aduce noi dezechilibre în piață, falimente și retrageri ale unor jucători.
”Prelungirea plafonării ar însemna noi pierderi, o reducere a investițiilor deja resimțită în piață chiar și față de alte țări, iar lipsa lichidității din piață creează obligația de a cumpăra la orice preț”, susțin furnizorii.
Ei admit că prețurile ridicate din ultimii ani vor crea un șoc asupra facturilor, oricând se va trece la re-liberalizarea pieței, însă susțin că Guvernul are deja, din teritoriu, listele cu consumatorii cu adevărat vulnerabili și ar putea acorda ajutoare doar acestora și nicidecum întregii piețe, adică inclusiv persoanelor cu venituri medii și mari, așa cum se întâmplă în prezent.
Odată cu liberalizarea pieței, un consumator cu 50 KWh lunar ar putea plăti, conform unei estimări, circa 23-28 de lei în plus pentru factura lunară, iar unul cu un consum de 100 KWh – circa 47-56 de lei în plus, față de facturile actuale.
”Orice liberalizare înseamnă un șoc, însă cel mai bine ea ar trebui să aibă loc de la 1 aprilie, întrucât și piețele sunt în mod istoric mai scăzute. În prezent marjele noastre de profit sunt pe minus și au existat ieșiri din piață. Marja de profit la furnizare este de regulă de 3%, majoritatea cifrei de afaceri fiind formată din inputuri de tip pass-through”, susțin furnizorii.