Fuziunea între companiile Elcen şi Termoenergetica este necesară deoarece este nevoie de un sistem centralizat de producție, transport, distribuție şi furnizare a agentului termic, având în vedere problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care n-au căldură şi apă caldă, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la briefingul de la finalul şedinței de Guvern.
Executivul a adoptat, miercuri, un memorandum menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru municipiul Bucureşti, un proiect gestionat de Ministerul Dezvoltării şi cel al Energiei.
„Este o problemă care trenează. De cel puțin 10 – 15 ani de zile s-a vorbit despre necesitatea integrării serviciului de producție, transport, distribuție, furnizare a agentului termic pentru bucureşteni. Concret, asta înseamnă o fuziune între Elcen, companie a Ministerului Energiei, şi Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale. De ce este nevoie de această fuziune? Pentru că este nevoie de un sistem centralizat de producție, transport, distribuție şi furnizare a agentului termic, pentru că vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care n-au căldură şi apă caldă, pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiții. Degeaba, de exemplu, noi acum ne pregătim în prima jumătate a acestui an să lansăm apeluri pentru modernizarea CET-urilor, dacă nu se modernizează şi rețeaua de termoficare. Nu mai vorbesc de toate economiile de cost care rezultă dintr-o fuziune”, a spus Burduja, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului, odată cu adoptarea acestui memorandum, „avem o foaie de parcurs, un roadmap care înseamnă o analiză a legislației care trebuie modificată, înseamnă solicitarea punctului de vedere al Municipiului Bucureşti, al Primăriei Generale”, cu privire la această fuziune.
În plus, aprobarea documentului înseamnă declanşarea fuziunii în sine, prin Adunarea Generală a Acționarilor din cele două companii.
„Suntem hotărâți să înaintăm cu acest demers, pentru că în joc este calitatea vieții din cel mai important oraş al României, municipiul Bucureşti”, a punctat şeful de la Energie.
Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, odată cu adoptarea memorandumului, MDLPA va analiza şi promova eventuale modificări necesare ale cadrului legal, în termen de 90 de zile. Ministerul Energiei are 15 zile să se adreseze Primăriei Generale, pentru a obține punctul de vedere al administrației locale privitor la fuziunea Elcen – Termoenergetica. Ulterior, cele două companii vor putea iniția demersurile legale necesare, urmând ca fuziunea să se poată finaliza până anul viitor.
„Am condus ambele companii şi vă pot spune foarte limpede că singura soluție este fuziunea între producătorul de energie electrică şi termică şi operatorul rețelei de termoficare din Bucureşti, care va permite crearea unei companii noi, eficiente, moderne ce va putea atrage fonduri pentru realizarea sincronizată a investițiilor atât la nivelul surselor de producere, cât şi la nivelul rețelelor de transport şi distribuție a energiei termice. Relația indisolubilă dintre Elcen, în calitate de producător majoritar, şi CMTEB, în calitate de operator de transport, este afectată de faptul că cele două entități au subordonare diferită, dar şi strategii diferite de dezvoltare, fără a exista o coerență în modernizarea şi retehnologizarea într-o abordare unitară a celor două”, a subliniat Claudiu Crețu, director general ELCEN.
Ministrul Energiei a reiterat că, la Bucureşti, Termoenergetica are datorii față de Elcen de peste 800 de milioane de lei, cauzate în mare măsură de pierderile din sistem, determinate de factori diverşi: vechime, incoerență legislativă, neaprobare tarife, dinamică ridicată a elementelor de cost din cadrul prețului energiei termice etc.
„Această situație nu ar fi fost posibilă în cadrul unui sistem unic coordonat producție-transport. Asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului de încălzire centralizată este esențială. E nevoie de sincronizarea investițiilor, reparațiilor şi reviziilor. Responsabilitatea unică asupra operării şi gestionării întregului sistem va avea consecințe pozitive în ceea ce priveşte măsurile de eficientizare energetică începând de la sursa de căldură spre consumator, îmbunătățirea activității, reducerea costurilor operaționale şi în facturi. Vom prezenta în scurt timp un plan integrat de modernizare a sistemului de încălzire, inclusiv integrarea tehnologiilor regenerabile, geotermal, stocare de energie, astfel încât prețul la populație să fie cât mai mic, dar şi subvenția municipalității să scadă semnificativ”, a conchis Sebastian Burduja, conform comunicatului.
Memorandumul prevede că fuziunea dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) se va realiza cu condiția ca, la data fuziunii, toate creanțele ELCEN deținute împotriva CMTEB, înregistrate în contabilitatea acestora, să fie plătite.
După finalizarea procedurii de fuziune, Municipiul Bucureşti are posibilitatea realizării unui aport de capital la societatea absorbantă sau, după caz, la noua societate rezultată din procedura de fuziune, prin majorarea capitalului acesteia, în funcție de disponibilitățile financiare pe care le are la dispoziție.