Cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica a fost adoptat joi în Guvern, proiectul urmând să fie înaintat Parlamentului României, iar fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Guvernul a aprobat joi un proiect de lege în vederea continuării activității ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, după fuziunea cu Compania Municipală Termoenergetica.
„Fuziunea ELCEN-Termoenergetica merge înainte! Astăzi, Guvernul României a adoptat un proiect de lege important, care va fi înaintat Parlamentului României, prin care se creează cadrul legal pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării în baza unei analize proprii şi co-inițiat de Ministerul Energiei, având la bază memorandumul de guvern pe care l-am aprobat la începutul acestui an. Astfel, Bucureştiul va avea, în sfârşit, un SACET (Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică n.r.)”, a scris Burduja, pe Facebook, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, fuziunea celor două entități va reduce facturile bucureştenilor la întreținere şi va asigura funcționarea sistemului.
„De ce această fuziune? Pentru că va reduce facturile la întreținere, va asigura funcționarea sistemului, va eficientiza cheltuielile şi va pune punct, o dată pentru totdeauna, scandalului permanent din jurul datoriilor acumulate de Termoenergetica față de Electrocentrale Bucureşti ELCEN”, a punctat ministrul Energiei.
Acesta a menționat că fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor şi parcurgerea tuturor paşilor de către ambele companii.
„Ce urmează? Având în vedere că în martie PMB a aprobat în Consiliul General fuziunea, la inițiativa colegilor liberali, iar în mai a fost încheiat acordul de asociere între ELCEN-Termoenergetica şi ADI Bucureşti Ilfov, procesul de fuziune a fost demarat. Conform calendarului pe care l-am solicitat directorului general ELCEN, Claudiu Crețu, fuziunea se va putea încheia cel târziu în februarie 2026, după evaluarea activelor şi parcurgerea tuturor paşilor de către ambele companii”, a adăugat Burduja.
Nu în ultimul rând, şeful de la Energie a solicitat Primăriei Capitalei să rezolve urgent situația datoriilor, de peste un miliard de lei în prezent, pe care Termoenergetica le are către ELCEN.
„Pentru a nu ne bloca (din nou), solicităm plata datoriilor pe care Termoenergetica le are către ELCEN, în cuantum de peste 1 miliard de lei astăzi. Suntem deschişi să sprijinim PMB cu orice informații necesare pentru rezolvarea urgentă a situației. Lipsa acestor fonduri pune în pericol planurile de investiții ale ELCEN, inclusiv modernizarea celor 3 CET-uri (Sud, Grozăveşti şi Progresu), după 50-60 de ani de funcționare. Pentru acest efort, care depăşeşte jumătate de miliard de euro, facem eforturi pentru alocarea unor granturi substanțiale din Fondul pentru Modernizare. Nu există probleme fără soluții atunci când există voință”, a mai scris Burduja pe rețeaua de socializare.