Centrele de date sunt inima tranziției către digitalizare, iar ele vor putea, cu ajutorul tehnologiei și al inteligenței artificiale, să furnizeze electricitate în rețea, a declarat Gabriel Tache, Country Sales Manager la Eaton Electric.
„Utilitățile au, în momentul de față, provocări foarte mari prin modul în care s-au schimbat fluxurile de energie prin apariția prosumerilor, ceea ce ridică dificultăți de gestionare. AI poate rezolva aceste probleme”, a spus Tache, cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.
De asemenea, și energia înmagazinată în bateriile mașinilor electrice va putea fi folosită ca sursă de alimentare sau de back-up pentru consumul casnic de energie.
Pentru Eaton, transformarea digitală este o prioritate, dar România se află încă într-o fază incipientă. De asemenea, grupul este implicat și în managementul centrelor de date. Potrivit lui Tache, digitalizarea și penetrarea tot mai puternică a inteligenței artificiale vor necesita o cantitate imensă de calcul, care, la rândul său, va necesita o cantitate imensă de energie generată din surse regenerabile.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL TACHE
La nivel mondial, doar 50% din companii sunt în proces de implementare a digitalizării, dar peste 75% din echipele de management nu sunt încă pregătite pentru digitalizare, deoarece un astfel de proces presupune și adaptarea tehnologiilor. În zona industrială, 48% din companii au avut dificultăți pe partea de aprovizionare, iar nivelul de pregătire a salarialilor este, de asemenea, un impediment.
Eaton a înregistrat în 2021 un profit net de 2,1 miliarde de dolari și vânzări anuale de peste 19 miliarde de dolari. Compania are aproximativ 85.000 de angajați în 175 de țări.
Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.