Acasă » Electricitate » Gabriel Tache: Viitorul aparține energiei electrice, iar compania Eaton este pregătită să ajute producătorii prin noi strategii

Gabriel Tache: Viitorul aparține energiei electrice, iar compania Eaton este pregătită să ajute producătorii prin noi strategii

22 iunie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Viitorul aparține energiei electrice, iar Eaton este pregătită cu elemente de comutație, de protecție, de comandă, de management și soft-urile aferente pentru cybersecurity pentru a întâmpina noile tendințe de producție și consum. Astfel, Eaton vine cu o propunere interesantă, legată de noile provocări energetice – conceptul “Everything as a Grid”, a spus Gabriel Tache, Country Sales Manager, Eaton Romania, la Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

Un alt concept, „Just Shift”, are în vedere trecerea de la producția clasică la noile tehnologii, iar un al treilea are în vedere securitatea informațiilor în zona de management al fluxurilor de energie. ”Vrem să fim mai aproape de provocările care deja se fac simțite în lume, mai aproape de producătorii și consumatorii de energie și prosumatori, așa încât în ultimă instanță să reducem emisiile de carbon și consumul de energie”, a spus el.

Până în anul 2030 va crește consumul energetic, dar și stocarea, așa încât plierea pe vârful de energie va fi asigurat printr-o echilibrare prin stocare. Investițiile în centre de date vor crește consumul energetic; în plus, investițiile în electromobilitate vor crește cu 27% cantitatea de energie necesară în transporturi, iar până în 2050 consumul total energetic va crește cu 57%.

”’Everything as a Grid’ are în vedere nevoia de centre de date. Casele individuale devin, pe de altă parte, ele însele producătoare de energie, prosumingul devenind foarte important inclusiv în România. Pentru toate acestea avem nevoie de o infrastructură care să preia surplusul, să-l transfere în rețea, pentru a-l folosi în condiții optime. Trecem de la o paradigmă la alta – de la cum se producea energia în mod clasic, pornind de la sursele centralizate și fluxul de la sursă la consumator, la varianta ‚Everything as a Grid’, bidirecțională”, a mai spus el.

”Există o mare provocare – cum transformăm și cum transferăm această energie… uneori investițiile în infrastructură vor costa mai mult decât cele în unitățile de producere a energiei. Încercăm să venim cu produse, elemente, echipamente, care să asigure un mai bun management al energiei regenerabile, inclusiv partea de siguranță prin ceea ce însemnă cybersecurity”.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *