Acasă » Petrol și Gaze » Gal, ANRM: În luna martie, noua metodologie pentru prețul de referință la gaze

Gal, ANRM: În luna martie, noua metodologie pentru prețul de referință la gaze

21 februarie 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

Guvernul ar putea aproba în această primăvară noua metodologie de calcul a prețului de referință pentru gazele naturale, a declarat Sorin Gal, director general al Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

”Sperăm să-l avem probabil la mijlocul lunii martie”, a declarat Gal pentru energynomics.ro.

Diferențele în calculul prețului de referință au condus la erori în raportare, de exemplu Curtea de Conturi, utilizând un preț de referință diferit de ANRM, a găsit și raportat diferențe majore în cadrul bilanțului Romgaz.

În prezent, doar instanța poate clarifica datele din raportul Curții de Conturi, care a fost contestat deja. În raportul de activitate pe 2015, Curtea de Conturi arăta că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de ANRM, ceea ce a dus la stabilirea unor redevenţe mult mai mici. Potrivit Curţii, din acest motiv au rezultat diferenţe de redevenţă datorate bugetului de stat pentru perioada 2011-2015 în sumă estimată de peste 1 miliard de euro.

Gal a subliniat în cadrul unei conferințe organizate de Ziarul Financiar însă că ANRM a aplicat un ordin mai vechi, din 2008, în stabilirea redevențelor, întrucât așa cere legislația în vigoare.

Însă, odată cu adoptarea noului preț-reper, vor fi abrogate o serie de prevederi vechi care duceau la confuzii în raportare.

În același timp, analiștii așteaptă ca guvernul să definitiveze în primul trimestru și noile redevențe pentru industria petrolului și gazelor naturale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *