Guvernul va aloca acest an garanţii pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor în limita unui plafon redus de la 50 milioane de lei în 2014 la 10 milioane de lei, aferent creditelor contractate de beneficiari, de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general.
„Pentru anul 2015, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 16 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.76/2011, este de 10 milioane lei”, se arată într-un proiect de hotărâre a Guvernului. Actul normativ a fost aprobat de Guvern.
„Programul pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală va continua şi în 2015. Guvernul a stabilit plafonul garanțiilor care pot fi emise în acest an la nivelul de 10 milioane de lei. Programul are scopul de a sprijini prin acordarea de garanții guvernamentale asociațiile de proprietari/persoane fizice care doresc să contracteze credite pentru reabilitarea termică a clădirilor, dar care întâmpină dificultăți în accesarea finanțării din cauza lipsei de garanții”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.
Garanţiile, acordate de Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii
În perioada 2010-2012, Guvernul a alocat un plafon pentru garanţii de 200 milioane de lei anual, acesta fiind redus pentru 2013 şi 2014 la 50 milioane de lei anual. „De la începutul programului până la finele lunii octombrie 2014, au fost acordate 23 garanţii în valoare de peste 6,4 milioane de lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Conform legii în vigoare, lucrările la anvelopa clădirilor de locuit sunt finanţate în proporţie de 10% din surse proprii ale proprietarilor beneficiari şi de 90% din credite bancare, care vor putea fi contractate de aceştia cu garanţii guvernamentale şi dobândă subvenţionată. Garanţiile sunt acordate prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Prin excepţie, primăriile pot finanţa, la solicitarea asociaţiilor de proprietari, în cuantum de maximum 30% din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general, executarea lucrărilor de intervenţie, în care poate fi inclus şi cuantumul de minimum 10% al beneficiarilor, dar şi elaborarea documentaţiilor.
Acestea constau în expertiza tehnică, certificatul de performanţă energetică şi auditul energetic ale clădirii existente, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de intervenţie, după caz, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, precum şi certificatul de performanţă energetică a clădirii reabilitate termic.
Finanţările de la primărie se acordă din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite, iar criteriile de selecţie, cuantumul şi condiţiile de finanţare se stabilesc şi se aprobă prin hotărâre a consiliului local.
„Reabilitarea termică a clădirilor de locuit va conduce la îmbunătăţirea eficienţei energetice la utilizatorii finali şi stabilirea unei ţinte naţionale de minimum 9% privind economiile de energie conform Directivei 2006/32/CE, reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi la creşterea independenţei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire”, se precizează în nota de fundamentare.
Plafon maxim pentru reabilitare de 1.850 euro/cameră
Legislaţia, în vigoare din 2010, prevede că perioada de rambursare a creditului este de maximum cinci ani de la data recepţiei lucrărilor, un astfel de credit putând fi contractat atât de către asociaţiile de proprietari, prin hotărârea a minimum 90% dintre membrii asociaţiei de proprietari, cât şi de proprietarii de locuinţe unifamiliale.
Plafoanele maxime ale unui credit pentru reabilitarea clădirilor de locuit au fost stabilite la 1.850 euro/cameră de locuit (echivalent lei, inclusiv TVA), în cazul finanţărilor solicitate de asociaţiile de proprietari şi la 7.400 euro/cameră (echivalent lei, inclusiv TVA) pentru clădirea tip locuinţă unifamilială.
Băncile acordă, în cadrul programului, finanţări în lei cu dobânzi care se calculează în funcţie de indicatorul ROBOR la 3 luni (ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară – n.r.) la care se adaugă o marjă fixă, de maxim 1,9 puncte procentuale pe an şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.
Totodată, acestea trebuie să accepte durata maximă a creditului de cinci ani, precum şi rambursarea creditului garantat în rate egale, lunare, consecutive, dar şi să nu perceapă comision de neutilizare şi rambursare anticipată. În programul de reabilitare cu credite garantate de stat şi dobânzi subvenţionate sunt incluse clădirile de locuit construite şi recepţionate până la sfârşitul anului 2000.
Lucrările care pot fi finanţate cu garanţia statului constau în reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente, repararea şi/sau închiderea balcoanelor/logiilor blocurilor de locuinţe, repararea, înlocuirea sau achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia, dar şi introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire.
Sursa
Mediafax