Extracția gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră a devenit incertă, în condițiile în care Legea offshore nu a fost modificată. Ratarea valorificării gazelor naturale de la Marea Neagră ar fi o pierdere uriașă pentru România, a declarat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferință de presă.
„Activitatea noastră este influențată de piață și de reglementări și avem nevoie de un cadru legal prietenos investițiilor, care este cerința-cheie pentru investițiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieței gazelor, prin OUG 1/2020 și declarațiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuți pași concreți în acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigură securitatea energetică a României. Marea Neagră este o șansă pentru România, pe care doar puține țări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluțiilor pentru Europa în tranziția spre energia curată”, a spus Verchere.
În același timp, șeful OMV, Rainer Seele, spune că proiectul Neptun din Marea Neagră va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunțul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participației sale de 50% la acest proiect, transmite agenția de presă APA.
ExxonMobil și OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participații egale în proiect, iar decizia finală de investiții pentru extracția resurselor nu a fost încă luată.