Acasă » Petrol și Gaze » Gazele de la Marea Neagră și extinderea internațională sunt soluțiile pentru viitorul OMV Petrom

Gazele de la Marea Neagră și extinderea internațională sunt soluțiile pentru viitorul OMV Petrom

22 februarie 2018
Explorare și producție
energynomics

În ultimii 12 ani, compania a investit peste 13 miliarde de euro, a precizat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, în conferința de presă pentru prezentarea rezultatelor financiare preliminate pentru anul 2017. Aceste investiții permit ca principala companie petrolieră din România să anunțe că rezervele dovedite de hidrocarburi mai ajung pentru 10 ani, un orizont de timp similar cu cel anticipat în anul privatizării, 2004.

”Aceasta este natura business-ului nostru”, a explicat Mariana Gheorghe. „Continuăm investițiile, și este important este să avem capacitatea de a investi, astfel încât să avem perspectiva unei activități și a unei dezvoltări sustenabile pe un termen lung.”

Poziție financiară confortabilă

Spre deosebire de anul 2004, OMV Petrom are acum resurse financiare și anunță că va investi în acest an 3,7 miliarde de lei, în special pentru a crește rezervele de hidrocarburi și pentru a atenua din declinul natural al producției. Suma este în creștere față de cea investită în 2017 (2,96 miliarde de lei, cu 15% mai mare decât în 2016).

Compania a beneficiat de un an foarte favorabil, cu un preț al țițeiului în creștere (cotațiile Brent au fost mai mari în medie cu 24%, la 54,2 dolari pe baril) și cu o cerere solidă (carburanți, gaze naturale, electricitate) care a condus la o valoare consolidată a vânzărilor mai mare cu 17%, de peste 19 miliarde de lei. Profitul net anual a urcat cu 114%, la 2,48 de miliarde de lei, pe fondul “optimizării costurilor” în cuantum de 380 de milioane de lei, cu o reducere a numărului de angajați cu 7% (aproape o mie de locuri de muncă mai puțin față de 2016) și o reducere a costului de producție la 10,9 dolari pe baril (față de 17,3 dolari pe baril în 2014).

Fluxul de numerar îmbunătățit a permis reducerea datoriilor, ceea ce va permite atragerea de finanțare în condiții favorabile, a mai precizat Mariana Gheorghe. Iar acționarii vor fi recompensați cu dividende în sumă totală de 1,1 miliarde de lei, dacă propunerea managementului va fi aprobată.

Rata de înlocuire de 100%, doar cu gazele de la Marea Neagră

În 2017, au fost săpate 69 de sonde noi și sidetrack-uri (sidetrack = puț suplimentar, săpat paralel cu puțul original al unei sonde), dintre care 5 sonde de explorare, și sunt promisiuni încurajatoare. Totuși, producția onshore la mare adâncime nu pare să conteze semnificativ în creșterea ratei de înlocuire a rezervelor. În 2017, chiar cu o producție mai mică decât în anul anterior, ratei de înlocuire a fost pentru Petrom, în România, de 33% (2016: 29%), iar rezervele dovedite erau suficiente pentru circa 10 ani. Media calculată în 2016 de BP era de peste 55 de ani în regiunea Eurasia, pentru gaze naturale, și de circa 25 de ani pentru țiței, în aceeași regiune.

De aceea, OMV Petrom caută posibilități de dezvoltare în Marea Neagră, în Kazahstan și în zona de est a Mării Mediterane. ”Ne-am propus un grad de înlocuire a rezervelor de 100%”, a reamintit Mariana Gheorghe, iar prima dintre zonele de interes pentru Petrom este Marea Neagră. “Este acasă la noi, avem expertiză, avem active, avem experiență”, a precizat oficialul Petrom, care a reamintit că decizia finală de investiție în blocul offshore Neptun Deep este așteptată în a doua jumătate a acestui an.

„Am început să evaluăm potențialul de vânzare a cantităților care ar putea fi vândute în România, dar, cum România importă doar 10% din consum, trebuie să ne căutăm și alte piețe. Ne concentrăm pe zonele din vecinătatea României, purtăm discuții și analizăm scenarii, dar trebuie calibrate cu interconectările”, a explicat Mariana Gheorghe. Sunt discuții pentru vânzarea viitoarelor resurse de gaze cu mai multe companii, mari consumatori sau traderi, activi sau nu deja pe piața românească.

Exploatarea gazelor de la Marea Neagră ar ieși complet din discuție dacă ar fi adoptată propunerea legislativă prin care producătorii de gaze naturale sunt obligați să vândă în piețe centralizate peste 70% din volumele de hidrocarburi extrase. Această cotă ridicată ar împiedica negocierea și încheierea unor contracte pe termen lung și flexibile prin care veniturile investitorilor să fie securizate pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *