Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gazele de șist, poliță de asigurare împotriva dependenței de Rusia

Gazele de șist, poliță de asigurare împotriva dependenței de Rusia

10 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Senatorii americani John Mccain, Ron Johnson și Christopher Murphy au explicat, într-un interviu pentru gândul.info, că gazele de șist reprezintă o soluție viabilă pentru independența energetică față de Rusia, și că indepedența energetică nu se obține pe termen scurt.

„Va fi un angajament pe termen lung în problema independenţie energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL (Gaz Natural Lichefiat – n.r.). Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-şi creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial, dar Germania îşi închide centralele nucleare, alte ţări din Europa refuză chiar să aibă o discuţie despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez – n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă”, a afirmat Cristopher Murphy.

Referitor la beneficiile gazelor de șist și atitudinea publică ostilă pentru ele, senatorul Ron Johnson a afirmat:  „Le-aş spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, ameninţarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Şi apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanţă aceste obiective”.

În plus, e necesară o dezbatere “rațională”, în care un compromis între exploatare și protecția mediului trebuie găsit. „Există o dezbatere în SUA despre cum să facem fracturarea şi cred că este foarte potrivit să limităm tehnicile şi chimicalele folosite, să sugerăm că există zone din apropierea resurselor de apă sau a aglomerărilor de populaţie, care ar trebui protejate, există o dezbatere foarte raţională pe care o poţi avea despre această nouă tehnologie”, a explicat senatorul american.

Puterea lui Putin stă în energie, iar statele UE trebuie să devină independente

Numai prin obținerea unor polițe de asigurare împotriva folosirii energiei de către Rusia ca armă politică poate fi diminuată puterea președintelui Vladimir Putin de a influența ori destabiliza statele din regiune, consideră cei trei senatori. Senatorul John McCain susține că regiunea României este în pericol de a fi destabilizată, și că sprijinul american ar trebui concretizat în contribuții în bani și trupe.

Cred că preşedintele Obama este conştient de cât de serioasă este această situaţie, este unul dintre motivele pentru care a dat asigurări privind sprijinul financiar şi alte domenii de cooperare. Ce trebuie noi să facem, una dintre provocările noastre, este să mergem înapoi la colegii noştri din Congres şi să le explicăm cât de important este acest tip de sprijin şi cum ar putea să implice folosirea banilor de la contribuabili, trimiterea de trupe cel puţin pe termen scurt.”, a susținut senatorul american.

La rândul său, senatorul Ron Johnson crede că statele europene trebuie să rupă monopolul din sectorul petrolului și gazelor practic de Rusia pe piețele lor. „Ce trebuie făcut în Europa este ruperea acestui monopol (rusesc de petrol și gaze – n.r.), atragerea de investiţii pentru a profita de resursele voastre naturale de energie, şi ca să faci asta e nevoie să scapi de corupţie (…)Vrem să facem tot ce putem pentru a-i sprijini eforturile aici, pentru că asta e cu adevărat necesar, trebuie stârpită corupţia din toate ţările europene, pentru a putea atrage genul de investiţii care să te facă mai independent de rezervele ruseşti de gaz şi petrol”, a spus el.

Totodată, el a precizat că SUA ar trebui să contribuie la ruperea acestui monopol prin liberalizarea exporturilor sale de gaz. „Ar fi util dacă SUA ar anunţa că aprobă legislaţia pentru a permite exportul de gaz natural lichefiat, noi irosim o mare parte din gaz în America, pentru că nu avem pieţe de vânzare”, a spus senatorul Johnson.

Mai puțină corupție în estul Europei, mai mult capital disponibil pentru exploatări

Totodată, senatorul Johnson a consideră că diminuarea nivelului corupției în Europa ar face disponibil mai mult capital pentru inițierea de proiecte în domeniul exploatării de resurse naturale.

„Dacă am începe să atacăm corupţia din estul Europei, investiţiile ar curge în Europa, aţi putea începe să folosiţi propriile resurse naturale. Ştiu că există clar îngrijorări de mediu, dar noi avem o imensă revoluţie energetică în America, din cauza fracturării hidraulice. Voi aveţi aici în Europa resurse de energie şi ar fi de ajutor dacă aţi începe să le exploataţi”, susține senatorul SUA american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *