Preţurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% de la începutul lunii aprilie, ca urmare a reducerii costurilor de achiziţie a gazelor destinate furnizării în regim reglementat şi ca urmare a dinamicii unor tarife de distribuţie, a anunţat ANRE, consemnează Mediafax.
„Începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată). În principal, aceasta se datorează scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai şi iunie) şi menţinerii la acelaşi nivel a tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie România şi scăderii tarifelor de distribuţie pentru Distrigaz Sud Reţele”, se arată într-un comunicat al ANRE.
Astfel, începând cu data de 1 aprilie, pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este E.ON Energie România, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5 %, iar pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este GDF SUEZ Energy România, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.
Diferenţele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea parţială de către E.ON Energie România a costurilor de achiziţie a gazelor naturale din import din perioada 2008-2012, respectiv recuperarea totală a aceloraşi categorii de costuri de către GDF SUEZ Energy România şi menţinerii la acelaşi nivel al tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie România şi scăderii tarifelor de distribuţie cu circa 20% pentru Distrigaz Sud Reţele.
„În acest context, menţionăm şi faptul că procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienţi, ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale”, se menţionează în comunicat.
ANRE precizează că, având în vedere că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractuale, subliniază Mediafax.
Bulgaria scade preţul mai abrupt
Prețul gazelor naturale în Bulgaria va scădea cu aproape 13% în aprilie și din iulie ar putea înregistra un declin de aproximativ 10%, a anunțat luni șeful Bulgargas, Petyo Ivanov, la postul național de radio, transmite BTA. Dacă prețul țițeiului și cursul de schimb leva/dolar rămân la actualul nivel, o scădere de până la 10% a prețului gazelor naturale este posibilă în trimestrul trei din 2015, a adăugat Ivanov.
Acesta a explicat că în acest moment doar 4% din gazele naturale sunt din Bulgaria, față de un nivel de 16% anterior. Folosind fondurile proprii, Bulgargas va începe să achiziționeze 280 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la facilitatea de stocare Chiren, a anunțat șeful companiei. Acesta a adăugat că datoriile termocentralelor față de Bulgargas se ridică la 270 de milioane de leva, din care 190 de milioane de leva sunt de la termocentrala din Sofia.