Companiile care intenționează să construiască un gazoduct strategic care va aduce gaze naturale din Asia Centrală în Europa au anunțat că în câteva zile vor începe să înlăture un obstacol care risca să întârzie proiectul de 40 de miliarde de dolari, o livadă de măslini vechi de secole din sudul Italiei, transmite Reuters.
Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia și Albania.
În calea acestei conducte stă însă o livadă de măslini, dintre care unii au o vechime de peste 100 de ani. Dezvoltatorii proiectului TAP sperau să înceapă mutarea primilor dintre cei aproximativ 10.000 de măslini în urmă cu un an, însă opoziția localnicilor față de ideea mutării copacilor a încetinit procesul, scurtând perioada de construcție și punând în pericol obiectivul ca primele livrări de gaze naturale să ajungă în Italia în 2020.
„Vom începe să mutăm măslinii în câteva zile”, a declarat marți un purtător de cuvânt de la TAP, adăugând că dezvoltatorii proiectului au îndeplinit toate obligațiile necesare înainte de mutarea copacilor. Ultima cerință, un examen de sănătate pentru a se asigura că doar copacii sănătoși sunt mutați, este efectuat în prezent de autoritățile din regiunea Puglia”, a precizat purtătorul de cuvânt. Unii măslini sunt infectați cu o bacterie care în ultimii ani a distrus zeci de mii de măslini.
Orice amenințare la adresa măslinilor vechi riscă să provoace nemulțumiri în rândul opiniei publice din Puglia, cel mai mare producător de ulei de măsline din Italia, unde guvernatorul local a făcut lobby pentru ca gazoducutul TAP să ajungă pe teritoriul Italiei într-o zonă industrială mai la nord, departe de livada de măslini.
Dacă măslinii nu vor fi mutați până în luna aprilie, atunci va urma o perioadă de creștere de șase luni în care copacii nu vor fi mutați iar consorțiul TAP trebuie să aștepte până la finele lunii noiembrie pentru a putea finaliza mutarea măslinilor.
Conform planurilor, copacii urmează să revină pe pozițiile lor inițiale după ce conductele vor fi amplasate și îngropate, aceasta fiind una din condițiile impuse de autoritățile de la Roma atunci când au aprobat planurile conductei TAP în 2015, conform Agerpres.
La un ritm de 20 de copaci mutați în fiecare zi, ar fi nevoie de aproximativ o săptămână pentru a transfera primul lot de măslini. Cu toate acestea, chiar dacă TAP va reuși să mute toți măslinii până la finele lunii aprilie, proiectul trebuie să respecte alte peste 30 de condiții, ceea ce înseamnă că ar putea apărea noi întârzieri.
Guvernatorul regiunii Puglia, Michele Emiliano a făcut lobby pe lângă Guvernul de la Roma pentru a schimba, mai la nord, punctul la care conducta ajunge la țărmul Italiei dar a dezvăluit că autoritățile sunt îngrijorate de riscul ca TAP să plece din Italia. „Guvernul este îngrijorat că orice schimbare a traseului ar putea determina TAP să părăsească Italia și să se reorienteze spre Balcani”, a spus Emiliano.
Uniunea Europeană este și ea îngrijorată de posibilitatea apariției unor întârzieri la capătul din Italia al proiectului. „Timpul se scurge. Punctul de aterizare din Italia este încă o problemă”, a declarat recent un oficial european.
În schimb, Ministerul Industriei din Italia susține că lucrările au început iar toate procedurile administrative pentru mutarea măslinilor au fost finalizate, fără a oferi alte detalii.
Gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia. Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorțiu la care acționari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas și Axpo.