Gazprom a exportat către Turcia, în perioada 1 ianuarie-15 iulie, cu 22% mai mult gaz, a declarat marți gigantul energetic. În această perioadă, exporturile de gaze către Ungaria au crescut cu 26,6%, Serbia a primit 47,9% mai mult gaz, Bulgaria a primit 12,6% mai mult și Grecia cu 10% mai mult, a precizat compania.
„De la 1 ianuarie la 15 iulie 2017, exporturile de gaze rusești către Turcia, Europa de Sud și Sud-Vest au crescut, astfel încât livrările către Turcia față de aceeași perioadă în 2016 au crescut cu 22%”, au spus oficialii Gazprom.
Exporturile totale ale Gazprom din afara CSI, în perioada 1 ianuarie – 15 iulie, au crescut în medie cu 12,3%, până la 102,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Gazprom a anunțat luni că a crescut producția de gaze de la începutul anului cu 18,8%, până la 248,8 miliarde de metri cubi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a declarat luni compania. „În perioada 1 ianuarie – 15 iulie 2017, grupul Gazprom a produs 248,8 miliarde de metri cubi de gaz, cu 39,3 miliarde metri cubi sau 18,8% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Gazprom.
Exporturile către țările din afara CSI au crescut cu 12,3%, până la 102,9 miliarde de metri cubi, potrivit lui Gazprom, potrivit Sputnik. La începutul lunii iunie, președintele Comitetului de administrație al Gazprom, Alexey Miller, a declarat că în 2017 compania va produce 450 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în acest an.
Noi potențiale sancțiuni ale SUA împotriva Moscovei ar putea întârzia însă unele dintre proiectele Gazprom, inclusiv gazoductul Nord Stream 2 și gazoductul Turkish Stream.
“Riscul ca Statele Unite să impună sancțiuni … poate duce la întârzieri sau poate altera sau împiedica în alt mod finalizarea proiectelor de către grup”, a precizat Gazprom într-un prospect pentru o emisiune de euroobligațiuni, conform Reuters.
“Proiectele grupului de export de gaze naturale (inclusiv Nord Stream 2 și Turkish Stream) și de adâncime, din zona arctică offshore sau de șisturi, care au potențialul de a produce petrol în Federația Rusă sau în alte părți ale lumii se vor confrunta cu dificultăți”.
Sancțiunile americane impuse împotriva Rusiei în legătură cu anexarea regiunii Crimeea trebuie să rămână în picioare, a declarat președintele Donald Trump săptămâna trecută, citat de BBC.
Trump a scris pe o rețea de socializare că este prematur să se ia în considerare orice relaxare “până când problemele din Ucraina și Siriei nu vor fi rezolvate”.